Тарта със сирена
Диди Бунова от блога Готвенето е забавно използва за тази ароматна тарта готови фини точени кори, които достойно заместват леко капризните маслено и многолистно тесто от традиционните рецепти.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 6 листа фини точени кори
- 300 г топено сирене
- 100 г пуешко филе или шунка, нарязани на тънки резени
- 50 г горгонзола
- 2 яйца
- 2 шепи рукола
- 4-5 тънки стръка пресен лук
- 5-6 маслини каламон
- 2 с. л. кедрови ядки
- черен пипер
-
олио
Начин на приготвяне
- 1.
Топеното сирене се слага в купа, добавят се яйцата и се разбъркват до хомогенна смес.
- 2.
Месото се нарязва на жулиени, лукът - на кръгчета, руколата и маслините - на парчета. Всичко се добавя към яйчената смес и се подправя с пипер.
- 3.
Корите се събират на два пласта по 3 и се намазват леко с олио. Първият пласт се слага във форма с падащ ринг, незалепващо покритие и 25 см диаметър, която също е намазана леко с олио. Притиска се така, че да прилепне сравнително плътно по дъното, а краищата се оставят да стърчат навън. Слагат се 2 с. л. от сместа и се разстилат равномерно на тънък слой. Отгоре се покрива с втория пласт кори, разположен така, че краищата му да се разминат с предишните. Отново се опъва по дъното и върху него се изсипва подготвената смес. Заглажда се повърхността и се нареждат кубчета горгонзола, като се натискат леко, за да потънат наполовина в сместа.
- 4.
Оставените свободно краища се навиват навътре, за да образуват външния ръб на тартата. Намазват се с малко олио и се слагат в предварително загрята на 180° С фурна. Пекат се 20 мин. Отгоре се поръсва с кедровите ядки и се допича още 10 мин. Готовата тарта се оставя да се охлади леко и да се стегне пълнежът преди разрязване.