Тарта с гъби и сирене
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г брашно
- ½ ч. л. сол
- 1 ч. л. бакпулвер
- 100 г масло
- 1 жълтък
- 1-2 с. л. прясно мляко
- за пълнежа:
- 1 с. л. масло
- 250 г гъби, нарязани на резени
- 1 с. л. брашно
- ½ ч. ч. прясно мляко
- 100 г настърган пармезан
- 2 с. л. рикота или извара
- 100 г сирене чедар, нарязано на кубчета
- 100 г хамон или прошуто, нарязани на кубчета
- 2 твърдо сварени яйца, нарязани на кръгчета
- 1 с. л. коняк
- сол, пипер и индийско орехче на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява със солта и бакпулвера. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се стрива на трохи с брашното. Слагат се жълтъкът и млякото. Ако има нужда, може да се добави още малко мляко, за да се получи тесто.
- 2.
Тестото се разстила с ръце в тавичка върху хартия за печене и се оформя ръб. Слага се да се запече за 12 мин. в загрята до 190º С фурна.
- 3.
В загрятото масло за пълнежа се слагат гъбите. Бъркат се 1-2 мин. Поръсват се с брашното, размесват се отново и се заливат с млякото при непрекъснато бъркане. Когато сосът се сгъсти, се сваля от огъня и се разбърква със сирената, яйцата, хамона и коняка. Подправя се със сол, пипер и индийско орехче на вкус. Сипва се в кората и се пече 30 - 40 мин. в загрята фурна на 190˚ С. Сервира се топла или студена, нарязана на парчета.