Начало За нас Реклама Контакти

Тарта с гъби и сирене

Снимка за Тарта с гъби и сирене
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Вкусната рецепта съчетава фините френски кулинарни традиции с плътния и солиден вкус на планинските и горски продукти като гъби, мляко, масло и извара.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 250 г брашно
  2. ½  ч. л. сол
  3. 1 ч. л. бакпулвер
  4. 100 г масло
  5. 1 жълтък
  6. 1-2 с. л. прясно мляко
  7. за пълнежа:
  8. 1 с. л. масло
  9. 250 г гъби, нарязани на резени
  10. 1 с. л. брашно
  11. ½ ч. ч. прясно мляко
  12. 100 г настърган пармезан
  13. 2 с. л. рикота или извара
  14. 100 г сирене чедар, нарязано на кубчета
  15. 100 г хамон или прошуто, нарязани на кубчета
  16. 2 твърдо сварени яйца, нарязани на кръгчета
  17. 1 с. л. коняк
  18.  сол, пипер и индийско орехче на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява със солта и бакпулвера. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се стрива на трохи с брашното. Слагат се жълтъкът и млякото. Ако има нужда, може да се добави още малко мляко, за да се получи тесто.

  2. 2.

    Тестото се разстила с ръце в тавичка върху хартия за печене и се оформя ръб. Слага се да се запече за 12 мин. в загрята до 190º С фурна.

  3. 3.

    В загрятото масло за пълнежа се слагат гъбите. Бъркат се 1-2 мин. Поръсват се с брашното, размесват се отново и се заливат с млякото при непрекъснато бъркане. Когато сосът се сгъсти, се сваля от огъня и се разбърква със сирената, яйцата, хамона и коняка. Подправя се със сол, пипер и индийско орехче на вкус. Сипва се в кората и се пече 30 - 40 мин. в загрята фурна на 190˚ С. Сервира се топла или студена, нарязана на парчета.


Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари