Начало За нас Реклама Контакти

Тандури пиле с джинджър сос и басмати

Снимка за Тандури пиле с джинджър сос и басмати
60
Време за приготвяне: 1 час + няколко часа за мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Шеф Пракаш от ресторант "Шафран" използва в авторската си рецепта традиционни кулинарни похвати от Северна Индия, но със забележителен фюжън елемент в лицето на джинджифиловия сос.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 пилешки гърди
  • за лимоновата марината:
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 с. л. олио или зехтин
  •  сол
  • за млечната марината:
  • 150 г цедено кисело мляко
  • 1 с. л. сладък червен пипер
  • ½ с. л. гарам масала
  • 15 г сминдух
  • 50 г сметана
  • за гарам масала:
  • 45 г кимион на прах
  • 45 г кориандър
  • 10 г зелен кардамон
  • 10 г черен кардамон
  • 10 г черен пипер
  • 10 г карамфил
  • 4 дафинови листа
  • за джинджифиловия сос:
  • 1 с. л. кимион на зърна
  • 250 г белен нарязан домат
  • 50 г пресен джинджифил, нарязан на ленти
  • ½ с. л. куркума
  • 2 с. л. зехтин или олио
  •  сол
  • 100 мл сметана
  • за ориза:
  • 300 г ориз басмати
  • 900 мл вода
  • 2 с. л. олио
  • ½ с. л. сол
  • 5 зелени кардамона
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Пилето се маринова 8 часа в лимоновата смес.

  • 2.

    Приготвя се гарам масала, като подправките се смесват и се смилат на прах.

  • 3.

    Всички продукти за млечната марината се разбъркват и се смесват с лимоновата марината. Месото се овалва в сместа и се пече на 280 – 300° С в тандур или на най-високата температура във фурна с вентилатор, докато придобие златист цвят.

  • 4.

    За соса в загрят тиган с малко олио се запържват зърната кимион. Слагат се доматите и се задушават с джинджифила, куркумата и солта. Най-накрая се добавя сметаната и се разбърква.

  • 5.

    За ориза водата се кипва и се сипват басматито и подправките. Когато оризът омекне, се отцежда добре.

  • 6.

    Ястието се сглобява и се сервира топло.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари