Тандури пиле с джинджър сос и басмати
Шеф Пракаш от ресторант "Шафран" използва в авторската си рецепта традиционни кулинарни похвати от Северна Индия, но със забележителен фюжън елемент в лицето на джинджифиловия сос.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пилешки гърди
- за лимоновата марината:
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. олио или зехтин
- сол
- за млечната марината:
- 150 г цедено кисело мляко
- 1 с. л. сладък червен пипер
- ½ с. л. гарам масала
- 15 г сминдух
- 50 г сметана
- за гарам масала:
- 45 г кимион на прах
- 45 г кориандър
- 10 г зелен кардамон
- 10 г черен кардамон
- 10 г черен пипер
- 10 г карамфил
- 4 дафинови листа
- за джинджифиловия сос:
- 1 с. л. кимион на зърна
- 250 г белен нарязан домат
- 50 г пресен джинджифил, нарязан на ленти
- ½ с. л. куркума
- 2 с. л. зехтин или олио
- сол
- 100 мл сметана
- за ориза:
- 300 г ориз басмати
- 900 мл вода
- 2 с. л. олио
- ½ с. л. сол
-
5 зелени кардамона
Начин на приготвяне
- 1.
Пилето се маринова 8 часа в лимоновата смес.
- 2.
Приготвя се гарам масала, като подправките се смесват и се смилат на прах.
- 3.
Всички продукти за млечната марината се разбъркват и се смесват с лимоновата марината. Месото се овалва в сместа и се пече на 280 – 300° С в тандур или на най-високата температура във фурна с вентилатор, докато придобие златист цвят.
- 4.
За соса в загрят тиган с малко олио се запържват зърната кимион. Слагат се доматите и се задушават с джинджифила, куркумата и солта. Най-накрая се добавя сметаната и се разбърква.
- 5.
За ориза водата се кипва и се сипват басматито и подправките. Когато оризът омекне, се отцежда добре.
- 6.
Ястието се сглобява и се сервира топло.