Сърдечна торта
Всеки един момент е подходящ да покажеш обичта си. И няколко часа в кухнята може да са добра цена за това. Сложете любовта на първо място и се потoпете в удоволствието от създаването на тази торта.
СъставНеобходими продукти за 12
- за плодовия слой:
- 2 ч. ч. сок от горски плодове
- 2 с. л. желатин
- 1 ч. л. лимонов сок
- 100 г ягоди
- 100 г малини
- 100 г боровинки или къпини
- 2-3 кумкуата или филетирани портокали
- 1 карамбола, нарязана на парченца, по желание
- за млечно-сметановия слой:
- 400 мл прясно мляко
- 4 яйца
- ½ ч. ч. захар за крема
- 200 мл сметана за разбиване
- 2 с. л. желатин
- 5 големи целувки
- 2-3 с. л. счукан шамфъстък, по желание
- 3-4 зелени смокини от сладко, нарязани на ивички
- 100 г захар за белтъците
- 1 пак. ванилена захар
- за блата:
- 4 яйца
- 200 г пудра захар
- 120 г брашно
- 50 мл ликьор
- за украса:
- цветя
- листа от маточина и мента
Начин на приготвяне
- 1.
За блата яйцата се разбиват със захарта на бързи обороти с миксера около 4 мин. Прибавя се пресятото брашно, разбърква се и се разстила в тава върху хартия за печене на слой от 1 см. Изпича се в загрята до 180° С фурна за 12-15 мин. и се оставя да се охлади.
- 2.
От блата се изрязва основа за тортата с помощта на формата, в която ще се желира. Останалият блат се начупва на парченца.
- 3.
Желатинът за плодовия слой се разбърква с 4 с. л. студена вода и се оставя да набъбне за 3-4 мин. Сокът от горски плодове се загрява заедно с лимоновия сок. Ако има нужда, се прибавя още малко захар. Сипва се желатинът, отстранява се от огъня и се разбърква, докато се разтвори. Слага се в съд с вода и лед и се разбърква от време на време, докато съвсем изстине и леко започне да се желира. Половината от сместа се изсипва във формата и се оставя в хладилник, за да се стегне.
- 4.
Върху желирания слой се подреждат плодовете и се заливат с останалата желатинова смес. Оставя се в хладилника да се стегне.
- 5.
Прясното мляко се разбива заедно с яйцата и захарта и се загрява на слаб огън или на водна баня при непрекъснато разбъркване. Желатинът за млечния слой се накисва в 3-4 с. л. студена вода. Щом кремът се сгъсти, се добавят ванилията и желатинът. Разбърква се, докато се разтвори. Съдът с крема се поставя в купа с вода и лед и се разбърква от време на време, докато почти се желира.
- 6.
Белтъците се разбиват със захарта на твърд сняг. Сметаната също се разбива. Почти желираната смес се разбърква с разбитите белтъци и сметаната. Половината от получения крем се слага във формата над плодовия слой и се слага отново да се желира. В останалата смес се добавят парченцата блат, натрошените целувки и смокините и тогава се изсипва във формата.
- 7.
Изрязаният блат се поставя най-отгоре и се напръсква с ликьора. Добре е сладкишът да постои поне 6 ч. в хладилника.
- 8.
Обръща се, като първо внимателно се обикаля ръбът на тортата с нож, а после в гореща вода се потапя кухненска кърпа, изстисква се и се увива по стените и дъното на формата.
- 9.
Украсява се със свежи цветя, маточина и мента.