Сърдечна салата
Майсторството в една салата често разчита на правилната и въздействаща комбинация от продукти. В рецептата освен тази постигната цел присъства и любопитен начин за обработка на лука, който му придава фантастичен цитрусов вкус.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 1 малка глава червен лук, нарязана на фини полумесеци
-
- 2 с. л лимонов сок
- 2 с. л. сок от мандарини
- 1 глава червено цвекло
- 1 малко китайско зеле, тънко нарязано
- 2 мандарини
- 50 г сирене бри, по желание
- 50 г запечени орехи и тиквени семки
- 3 с. л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се залива с 200 мл вряла вода и се отцежда. Добавят се соковете от лимон и мандарини. Оставя се да се маринова най-малко 1 час, за да стане розов, после се отцежда, а сокът се запазва.
- 2.
Цвеклото се измива много добре и се увива с алуминиево фолио. Слага се за 40 - 50 мин. във фурна, загрята на 180° С. Когато изстине, се нарязва на тънки кръгчета. От тях може да се изрежат сърца.
- 3.
Мандарините се разделят на филенца. Смесват се с лука, китайското зеле и червените сърца
- 4.
Сиренето се нарязва на тънки резени и се запича в сух тиган с незалепващо покритие на умерена температура.
- 5.
Сокът от лука се смесва със зехтина и сол на вкус и салатата се подправя с този дресинг. Поднася се, поръсена с орехите и резенчета сирене.