Свинско с ябълки
Да сготвиш месо с плодове не е като да откриеш Америка. Колелото на кулинарната история отдавна се е завъртяло покрай този крайъгълен камък на готварската изобретателност. У вас със сигурност правите нещо подобно или пък най-малкото имате такава рецепта още от баба си. Много вероятно е обаче да сте я позабравили, та в случая ние изтупване прахта от това класическо ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 парчета свинско контрафиле или бут, по 150 г
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 200 г гъби, нарязани на резени
- 1 с. л. брашно
- 1 с. л. олио
- 200 мл зеленчуков бульон
- 100 мл бяло вино
- 2 ч. л. пълнозърнеста горчица
- 2 големи кисели ябълки, обелени и нарязани на тънки резени
- 1 с. л. нарязан на ситно магданоз
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се сгорещява и в него се изпържва леко месото от двете страни. Слага се в огнеупорен съд за печене с капак.
- 2.
В същата мазнина се слагат лукът и гъбите и се запържват 5 мин. Прибавя се брашното и се разбърква 1 мин. Бавно се добавят бульонът и виното. Подправя се с горчицата и черен пипер. Всичко се разбърква 2-3 мин., докато се сгъсти.
- 3.
Ябълките се нареждат върху месото и отгоре се залива сосът. Съдът се покрива и се пече във фурна, загрята на 180°С, около 1 час, или докато месото стане крехко. Преди сервиране се поръсва с магданоз.