Свинско с моркови, сини сливи и сайдер в гърне
Сайдерът и бирата съдържат киселини и танини, които правят месото по-крехко, а и му придават приятен вкус. Разбира се, ролята на гърнето също не бива да бъде пренебрегвана за тази апетитна рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се разбърква с 1 с. л. от зехтина, слага се в глинен или чугунен гювеч или гърне и се поставят в студена фурна. Температурата трябва да достигне 180° С. Пече се под капак около 40 мин., като се разбърква на всеки 15 - 20 мин.. Добавя се половината от сайдера и отново се пече още за 20 - 30 мин. без капак, докато месото се зачерви и омекне. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 2.
Останалият зехтин се загрява и в него се слагат морковите, картофите и лукът. Разбъркват се на силен огън 3-4 мин. Подправят се със сол, пипер на вкус, налива се останалият сайдер и щом заври, се сипва при месото. Прибавят се сливите. Всичко се разбърква и се допича без капак, докато зеленчуците омекнат, или около 20 - 30 мин.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия