Начало За нас Реклама Контакти

Свинско с моркови, сини сливи и сайдер в гърне

Снимка за Свинско с моркови, сини сливи и сайдер в гърне
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Сайдерът и бирата съдържат киселини и танини, които правят месото по-крехко, а и му придават приятен вкус. Разбира се, ролята на гърнето също не бива да бъде пренебрегвана за тази апетитна рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г свинска плешка , нарязана на кубчета
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 голям картоф, нарязан на кубчета
  • 3 големи моркова, нарязани на кръгчета
  • 1 голяма глава червен лук, нарязан на полумесеци
  • 100 г сушени сини сливи
  • 250 г натурален ябълков сайдер или бира
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Месото се разбърква с 1 с. л. от зехтина, слага се в глинен или чугунен гювеч или гърне и се поставят в студена фурна. Температурата трябва да достигне 180° С. Пече се под капак около 40 мин., като се разбърква на всеки 15 - 20 мин.. Добавя се половината от сайдера и отново се пече още за 20 - 30 мин. без капак, докато месото се зачерви и омекне. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  • 2.

    Останалият зехтин се загрява и в него се слагат морковите, картофите и лукът. Разбъркват се на силен огън 3-4 мин. Подправят се със сол, пипер на вкус, налива се останалият сайдер и щом заври, се сипва при месото. Прибавят се сливите. Всичко се разбърква и се допича без капак, докато зеленчуците омекнат, или около 20 - 30 мин.

Подходящи типове вина
Ян. 2016
Още подобни рецепти
Коментари