Свинско с леща и пикантен сос
Лещата рядко я вкусваме под друга, различна от супена, форма, но тя всъщност е много добра компания на всякакъв вид месо. В тази рецепта дребните зърна чудесно допълват хранителната стойност на свинското, като при това, заедно със свежия парлив сос, му придават един нов и отличаващ се вкус.
СъставНеобходими продукти за 4
- 500 г свинско месо от плешката
- 2 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 1 корен пащърнак, по желание
- 1 дафинов лист
- 200 г целина, нарязана на кубчета
- 1 кубче MAGGI® Зеленчуков бульон
- 400 г домати от консерва
- 1 ч. ч. леща
- 1 клонка чубрица
- за соса:
- 3 скилидки чесън
- 1 люта чушка, изчистена от семките
- 4 с. л. лимонов сок
- 4 с. л. зехтин
- 4 с. л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на кубчета. Олиото се загрява и в него се запържват лукът и чесънът за 1-2 мин. Слага се месото и се разбърква, докато порозовее.
- 2.
Добавят се морковите, пащърнакът, дафиновият лист и целината. Добавят се 2 ч. ч. гореща вода и се натрошава кубчето MAGGI® Зеленчуков бульон. Всичко се слага да се задушава в глинен или топлоустойчив съд във фурната за 1-1,5 часа на 170° С или докато месото омекне.
- 3.
При месото се добавят доматите и измитата леща и се налива още 1 ч. ч. гореща вода, ако има нужда. Подправя се с чубрицата. Ястието се допича за още 40 мин.
Приготвя се пикантен сос, като се пасират всички продукти. Готовото ястие се сервира с пикантния сос.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия