Свинско с кайсиева глазура
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино
Виж видеото към тази рецепта
С тази оригинална, семпла и стилна рецепта, особено подходяща за зимата, Марийка Тодорова от Бургас спечели 11-тия кръг от кулинанрния конкурс на списание "Меню"
СъставНеобходими продукти за 6
- 2 кг свински ребърца или месо от корема
- 250 г сушени кайсии
- 4 с. л. кайсиев ликьор
- 4 с. л. винен оцет
- 4 с. л. тъмен соев сос
- 100 г кафява захар
- 2 скилидки чесън, счукани
- 1 ч. л. счукан пресен джинджифил
Начин на приготвяне
- 1.
Кайсиите се накисват за едно денонощие и след като се отцедят и поизсушат, се претриват на пюре през сито.
- 2.
Месото се пече на 190° С 30 мин. Отливат се отделените сокове и се смесват с останалите продукти.
- 3.
С така получената смес месото отново се залива и се пече още 30-40 мин.
Видео
Подходящи типове вина
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия
Февр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари