Свинско месо с хвойна
Замисляли ли сте се от какво се произвежда джинът? Основата е хвойновият храст, като за направата на напитката се взимат неговите плодове. Освен за алкохол обаче плодчетата на хвойната се използват и като подправка в кухнята. Вкусът им е доста интензивен, затова не прекалявайте с количествата!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 парчета свинско филе или тънки пържоли от бута
- 25 г сушени манатарки или 2-3 пресни манатарки, масловки или печурки
- 2 ч. л. оцет балсамико
- 8 скилидки чесън
- 1 с. л. масло
- 3 с. л. марсала, друго десертно вино или вермут
- 2 стръкчета розмарин
- 5 зрънца хвойна
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за гарнитурата:
- 400 г талятели или друг вид паста
- 2 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
- 1 малка люта чушка без семките
- 2 домата, нарязани на парчета
Начин на приготвяне
- 1.
Ако се използват сушени гъби, се поставят в купа и се заливат с гореща вода. Оставят се да набъбнат. Ако се използват пресни гъби, се измиват и се нарязват на резенчета.
- 2.
Чесънът се слага в малка тенджерка с вряща вода и се вари 10 мин.
- 3.
Месото се подправя със сол и пипер и се поръсва с половината от оцета.
- 4.
Маслото се разтопява и в него се запържва месото на силен огън по 1 мин. от всяка страна.
- 5.
При месото се прибавят марсалата, хвойната, гъбите, чесънът, останалият оцет и 60 мл от водата в която са били накиснати гъбите, или гореща вода. Всичко се поставя да покъкри във фурната на 180°С за 5-10 мин., докато месото стане готово.
- 6.
Пастата се сварява за 7-8 мин. във вряща подсолена вода. През това време се загрява зехтинът и в него се запържват леко чесънът и нарязаната на ситно люта чушка. Пастата се разбърква със зехтина.
- 7.
Готовото месо се сервира с пастата и резенчета домати.
Идея! Към пастата може да се прибави и свежа зелена подправка по желание - босилек, риган, магданоз.