Начало За нас Реклама Контакти

Свинско месо с хвойна

Снимка за Свинско месо с хвойна
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Замисляли ли сте се от какво се произвежда джинът? Основата е хвойновият храст, като за направата на напитката се взимат неговите плодове. Освен за алкохол обаче плодчетата на хвойната се използват и като подправка в кухнята. Вкусът им е доста интензивен, затова не прекалявайте с количествата!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 парчета свинско филе или тънки пържоли от бута
  • 25 г сушени манатарки или 2-3 пресни манатарки, масловки или печурки
  • 2 ч. л. оцет балсамико
  • 8 скилидки чесън
  • 1 с. л. масло
  • 3 с. л. марсала, друго десертно вино или вермут
  • 2 стръкчета розмарин
  • 5 зрънца хвойна
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • за гарнитурата:
  • 400 г талятели или друг вид паста
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
  • малка люта чушка без семките
  • домата, нарязани на парчета

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Ако се използват сушени гъби, се поставят в купа и се заливат с гореща вода. Оставят се да набъбнат. Ако се използват пресни гъби, се измиват и се нарязват на резенчета.

  2. 2.

    Чесънът се слага в малка тенджерка с вряща вода и се вари 10 мин.

  3. 3.

    Месото се подправя със сол и пипер и се поръсва с половината от оцета.

  4. 4.

    Маслото се разтопява и в него се запържва месото на силен огън по 1 мин. от всяка страна.

  5. 5.

    При месото се прибавят марсалата, хвойната, гъбите, чесънът, останалият оцет и 60 мл от водата в която са били накиснати гъбите, или гореща вода. Всичко се поставя да покъкри във фурната на 180°С за 5-10 мин., докато месото стане готово.

  6. 6.

    Пастата се сварява за 7-8 мин. във вряща подсолена вода. През това време се загрява зехтинът и в него се запържват леко чесънът и нарязаната на ситно люта чушка. Пастата се разбърква със зехтина.

  7. 7.

    Готовото месо се сервира с пастата и резенчета домати.

Идея! Към пастата може да се прибави и свежа зелена подправка по желание - босилек, риган, магданоз.

Юли 2007
Още подобни рецепти
Коментари