Свинско лемонато
Лимонът е способен да освежи и олекоти дори и най-солидни месни ястия като това свинско с печени картофи. То се приготвя в гръцкия ресторант Густоза в софийския квартал Слатина още от самото му създаване през 1996 и продължава да се радва на голяма почит от страна на редовните клиенти.
СъставНеобходими продукти за 5-6 порции
- 1 цял свински врат, около 2,5 кг
- 1 кг картофи
- 100 мл зехтин
- 3 лимона
- риган
- черен пипер
-
сол
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се овкусява с черен пипер, сол и риган и се слага да се пече в тава със зехтина и вода във фурна, загрята на 200° С, за около 150 мин. Докато се пече, няколко пъти се полива със соса.
- 2.
Картофите се нарязват на филии и се слагат да се пекат при месото, около 40 мин. преди то да стане готово.
- 3.
Месото се нарязва на филии, залива се със сока от лимоните и с готов тъмен сос за месо (братенджус). Поднася се, гарнирано с картофите.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия