Свинско филе в коричка с манатарки и пяна от нар
Великолепна празнична рецепта от няколко части, която ще изкуши с ароматите си всеки поклонник на вкусната домашна храна. За нея се изискват повече усилия, особено за висшия пилотаж с пяната от нар, но пък резултатът си заслужава на сто процента.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 500 г бутертесто
- 1 жълтък
- 3 свински бонфилета, около 1,2 кг
- 1 ч. л. смлян шарен пипер
- 1 ч. л. сух риган
- ½ ч. л. розмарин
- 1 ч. л. смлян кимион
- 4 с. л. зехтин
- за гъбения сос:
- 2 с. л. сушени манатарки
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 600 г печурки, нарязани на филийки
- 2 с. л. нарязани сушени домати
- 2 с. л. балсамов оцет
- 4 с. л. пресен магданоз, нарязан на ситно
- 2 с. л. копър, нарязан на ситно
- за пяната от нар:
- 1 ч. ч. сок от нар
- 50 мл порто или вермут
- 1 ч. л. зелен пипер на зърна
- 1 с. л. мед
- 1 ч. л. пресен розмарин или щипка сушен
- 1 ч. л. пектин на прах
- 1 ч. ч. зърна от нар
Начин на приготвяне
- 1.
Бутертестото се разгъва и се нарязва на по-големи форми, по желание. Всяка се намазва с жълтък и се слага да се изпече на 190°С за около 15 мин. или докато добре се зачерви.
- 2.
Приготвя се гъбеният сос, като манатарките се накисват за 20 мин. в чаша гореща вода. След това се прецеждат, като водата се запазва. В сгорещения зехтин се слагат лукът и чесънът и се разбъркват 2-3 мин. на силен огън. Добавят се печурките и манатарките и се разбъркват, докато се изпари водата. Сипват се сушените домати, балсамовият оцет и 2 с. л. от запазената вода от гъбите. Подправят се на вкус с магданоз, сол и пипер.
- 3.
Смесват се подправките и зехтинът и с тях се намазват филетата. Най-добре е да постоят така намазани в хладилника за 3-4 часа. Пекат се върху загрят грил-тиган или на грил на средна температура за около 20-25 мин., като трябва да се зачервят добре от всички страни. Ако обичате месото добре изпечено, сложете ги за още 10 мин. във фурната на 190°С. Оставят се на топло и трябва да починат поне 10 мин., преди да се нарежат.
- 4.
Пяната от нар се приготвя, като се слагат да заврат сокът от нар, портото, зеленият пипер и розмаринът. Когато течността поври около минута, се прецежда и се подправя с меда, пипер и щипка сол. Оставя се да поври още минута. Пектинът се добавя към соса. Разбърква се, докато се стопи. Щом се поохлади, но без да е съвсем изстинал, се разбива на пяна с приставката за пасиране на миксера или машинка за фрапе. Пяната се приготвя в момента на сервирането, а пектинът я прави по-устойчива.
- 5.
Ястието се сервира, като формичките от бутертесто се срязват наполовина и се пълнят с лъжица от гъбената гарнитура, няколко парченца от нарязаното филе и лъжица пяна от нар. Доукрасява се със зърна от нар.
Съвет:
Може да направите сок от нар, като отделите семките на плода и ги пасирате. След това прецедете, като ги притискате силно.