Свинско филе със сини сливи и бекон
Тази майсторска рецепта е добър избор за празнични поводи, защото може да се поднесе както на красиви порции с подходяща въглехидратна гарнитура като ориз с ядки, така и като парти хапки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г свинско бонфиле
- 100 г сини сливи без костилки, нарязани
- 50 г бекон, ситно нарязан
- 50 г леко синьо сирене, натрошено
- 2 с. л. зехтин
- сол и шарен пипер на вкус
- за соса:
- 200 мл сметана 20%
-
50 г синьо сирене
Начин на приготвяне
- 1.
В средата на филето се правят два кръстообразни разреза от единия до другия край с помощта на тънък, остър и дълъг нож. Месото се подправя от всички страни със сол и шарен пипер.
- 2.
Смесват се беконът, сливите и синьото сирене. Със сместа се пълни филето от двете страни. Намазва се със зехтина и се слага в загрята фурна на 220° С да се запече 10 мин. и още 20 мин. на 180° С.
- 3.
Готовото месо се завива с алуминиево фолио да постои 20 мин. и се нарязва на кръгчета.
- 4.
За соса сметаната се загрява, вътре се натрошава сиренето и се разбърква на тих огън, докато се стопи. Заливат се кръгчетата филе и се сервира.
- Шардоне без дъб Шардоне с дъб България/Европа
- Шардоне с дъб Нов свят Вионие
- Семийон Шабли
- Пино ноар Нов свят Каберне фран
- Мелник Мавруд
- Рубин Каберне совиньон Калифорния/ Нов свят
- Каберне совиньон Европа/България Червено Италия
- Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано Червено Рона
- Червено Франция Пеи Д' Ок Рибера дел Дуеро, Торо
- Червено Испания Червено Португалия
- Червено Австрия