Свинско филе с пълнеж от смокини, маслини и бадеми
В една малка пряка на Лас Рамблас, лъскавото "стъргало" на града на Мануел Васкес Монталбан, допреди няколко години имаше едно малко ресторантче - Can Maxin - където се приготвяха някои от най-вкусните ястия, които човек може да си представи. Собственикът чичо Макс дори се хвалеше, че редовен клиент му е бил самият Монталбан, авторът на криминални романи с кулинарни отклонения. Един от специалитетите там бе и рецептата, която ви предлагаме. В каталунската кухня съчетанието на месо с плодове е обичайно, а маслините също са плодове.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 5 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1½ ч. ч. трохи от бял хляб
- 4 сушени смокини, нарязани на ситно
- 8 зелени маслини, нарязани на ситно
- 1 жълтък
- ¼ ч. ч. бадеми, нарязани на ситно
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. наряза на ситно магданоз
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Филето се разрязва така че, когато се развие, се получава триъгълник. Леко се посолява, поръсва се с пипер и се намазва с 1 с.л. зехтин.
- 2.
В тиган се загрява 3 с.л. от зехтина. В него се запържват лукът и чесънът, докато омекнат. Отстранява се от огъня и се прибавят трохите, смокините, маслините, бадемите, лимоновият сок, магданозът и жълтъкът. Посолява се на вкус.
- 3.
Половината от плънката се слага в основата на филето и се навива на руло. Завързва се с конец на няколко места. Месото се слага в тава и се намазва с останалия зехтин. Пече се около час и 15 минути на 200°С.
- 4.
Останалата плънка се прави на малки топчета и се слага при месото 20 мин. преди края на печенето.
- 5.
Месото се изважда от фурната и се оставя да постои 10 мин., преди да се нареже. Гарнира се с печените топчета. Това месо е вкусно както топло, така и студено.
Това месо е вкусно както топло, така и студено.