Свинско филе с орехи
Свинското и глиганското месо са много характерни за областта на тосканския град Пистоя, откъдето е и Кристиан Грасо, шеф-готвач на ресторант Tettuccio, чиято рецепта ви предлагаме.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 свински бон филета по 200 - 250 г
- брашно за овалване на месото
- 120 г масло
- 150 мл марсала
- 200 г орехи, ситно начукани или смлени
- 8 глави шалот, нарязани на лунички
- 6 с. л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В тиган, загрят на умерен огън, се слага зехтин. Филето, предварително оваляно в смес от брашно, сол и черен пипер, се запържва леко от всички страни и се изважда.
- 2.
В тигана се добавя маслото и като се разтопи, филето се връща обратно и отново се запържва няколко минути. Добавят се 100 мл марсала и се оставя да се поизпари. Месото се изважда отново.
- 3.
В тигана се слагат лукът и орехите, разбъркват се около 3 мин., добавя се останалата марсала и се разбърква, докато сместа се сгъсти. Месото се поднася в чиния, залято със соса от тигана.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия