Начало За нас Реклама Контакти

Свинско филе с лимон и тропическа гарнитура

Снимка за Свинско филе с лимон и тропическа гарнитура
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Люто, сладко и свинско - три прилагателни, които перфектно описват тази разкошна рецепта. Освен тях трябва да се споменат и ароматите на ананас и мандарини, и приятната киселина, която идва от бялото вино. Всичко това само за 30 минути се свързва в едно завършено и съвършено тропическо ястие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 800 г свинско филе
  • 1 скилидка чесън, ситно скълцана
  • 1 с. л. кора от лимон
  • 4 с. л. зехтин
  • ½ люта чушка, ситно нарязана
  • 100 мл сок от ананас
  • 50 мл бяло вино
  •  сол, черен пипер на вкус
  • за гарнитурата:
  • 1 ч. ч. нарязан ананас
  • 2 мандарини
  • 2 с. л. сок от лимон
  • 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
  • ½ люта чушка, ситно нарязана
  • 1 червена чушка, нарязана на ситно
  • 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • 2 с. л. зехтин
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сокът от ананас и бялото вино се слагат да заврат, докато течността се изпари наполовина. Оставя се да изстине. Добавят се чесънът, лимоновата кора, лютата чушка и зехтинът.

  2. 2.

    Филето се нарязва на 4 парчета, които се слагат в ананасовата марината за 1 час. Изваждат се, подправят се със сол и пипер, намазват се със зехтин и се пекат на грил или в загрят грил-тиган с 1 с. л. зехтин по 3 мин. от всяка страна на средна температура. Ако много бързо се зачервят, може да се сложат за 4-5 мин. във фурна, загрята до 200° С.

  3. 3.

    Мандарините се обелват и се нарязват на филенца. Разбъркват се с ананаса, лука, чушките, магданоза и се подправят със сол, лимонов сок и зехтин.

Подходящи типове вина
Февр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари