Свинско филе с лимон и тропическа гарнитура
Люто, сладко и свинско - три прилагателни, които перфектно описват тази разкошна рецепта. Освен тях трябва да се споменат и ароматите на ананас и мандарини, и приятната киселина, която идва от бялото вино. Всичко това само за 30 минути се свързва в едно завършено и съвършено тропическо ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г свинско филе
- 1 скилидка чесън, ситно скълцана
- 1 с. л. кора от лимон
- 4 с. л. зехтин
- ½ люта чушка, ситно нарязана
- 100 мл сок от ананас
- 50 мл бяло вино
- сол, черен пипер на вкус
- за гарнитурата:
- 1 ч. ч. нарязан ананас
- 2 мандарини
- 2 с. л. сок от лимон
- 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
- ½ люта чушка, ситно нарязана
- 1 червена чушка, нарязана на ситно
- 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 2 с. л. зехтин
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Сокът от ананас и бялото вино се слагат да заврат, докато течността се изпари наполовина. Оставя се да изстине. Добавят се чесънът, лимоновата кора, лютата чушка и зехтинът.
- 2.
Филето се нарязва на 4 парчета, които се слагат в ананасовата марината за 1 час. Изваждат се, подправят се със сол и пипер, намазват се със зехтин и се пекат на грил или в загрят грил-тиган с 1 с. л. зехтин по 3 мин. от всяка страна на средна температура. Ако много бързо се зачервят, може да се сложат за 4-5 мин. във фурна, загрята до 200° С.
- 3.
Мандарините се обелват и се нарязват на филенца. Разбъркват се с ананаса, лука, чушките, магданоза и се подправят със сол, лимонов сок и зехтин.
- Свежо младо бяло България/Европа Свежо младо бяло Нов свят
- Пикантно комплексно бяло България/Европа Бял зинфандел
- Каберне фран Мелник
- Мавруд Рубин
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Калифорния/ Нов свят Каберне совиньон Европа/България
- Карменер Чили/Нов свят Карменер България/Европа
- Малбек Аржентина/Нов свят Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Рона Червено Бургундия/Кот Шалонез/Маконе/От Коте/Божоле Крю
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Испания
- Червено Португалия Червено Австрия
- Червено Гърция Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Сухи пенливи червени вина