Свинско филе с гъби и артишок
За съжаление у нас артишокът все още е сравнително екзотичен зарзават. А всъщност е познат още отпреди 2500 години. В Египет и в древен Рим артишокът е бил високо ценен, не само като храна, но и като лечебно средство. До средата на миналия век е смятан за символ на богатство и лукс. Съдържа вещества, които събуждат апетита, подпомагат храносмилането, понижават холестерола и пречистват кръвта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 свински бонфилета, общо около 800 г
- 4 с. л. зехтин
- сол на вкус
- пипер на вкус
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 200 г гъби, нарязани на четвъртини
- 200 г мариновани сърцевини на артишок или тиквички
- 2 домата, нарязани на ситно, с отстранени семки
- 3 зрънца хвойна
- 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
- 4 резена лимон
Начин на приготвяне
- 1.
Филетата се срязват наполовина и се подправят със сол и пипер. В 3 с.л. от зехтина се загрява в тиган и филенцата се сотират за 5-6 мин. Изваждат се и се държат на топло.
- 2.
Огънят се намалява и в същата мазнина се слага чесънът, когато омекне, се добавят гъбите и артишокът, нарязан на парченца. Подправят се със сол и пипер и се оставят за 7-8 мин.
- 3.
Добавят се филетата, разбъркват се 5-10 мин., накрая се слагат и доматите. След около 3 мин. ястието е готово.
- 4.
Филетата се нарязват на парченца и се сервират със зеленчуците, поръсени с магданоза и резените лимон.