Начало За нас Реклама Контакти

Свинско филе с гъби и артишок

Снимка за Свинско филе с гъби и артишок
45
Време за приготвяне: 45 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

За съжаление у нас артишокът все още е сравнително екзотичен зарзават. А всъщност е познат още отпреди 2500 години. В Египет и в древен Рим артишокът е бил високо ценен, не само като храна, но и като лечебно средство. До средата на миналия век е смятан за символ на богатство и лукс. Съдържа вещества, които събуждат апетита, подпомагат храносмилането, понижават холестерола и пречистват кръвта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • свински бонфилета, общо около 800 г
  • 4 с. л. зехтин
  •  сол на вкус
  •  пипер на вкус
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 200 г гъби, нарязани на четвъртини
  • 200 г мариновани сърцевини на артишок или тиквички
  • домата, нарязани на ситно, с отстранени семки
  • 3 зрънца хвойна
  • 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
  • 4 резена лимон

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Филетата се срязват наполовина и се подправят със сол и пипер. В 3 с.л. от зехтина се загрява в тиган и филенцата се сотират за 5-6 мин. Изваждат се и се държат на топло.

  2. 2.

    Огънят се намалява и в същата мазнина се слага чесънът, когато омекне, се добавят гъбите и артишокът, нарязан на парченца. Подправят се със сол и пипер и се оставят за 7-8 мин.

  3. 3.

    Добавят се филетата, разбъркват се 5-10 мин., накрая се слагат и доматите. След около 3 мин. ястието е готово.

  4. 4.

    Филетата се нарязват на парченца и се сервират със зеленчуците, поръсени с магданоза и резените лимон.


Септ. 2007
Още подобни рецепти
Коментари