Свинско филе с фъстъчен сос
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Макар фъстъците да са с американски произход, те са навлезли толкова дълбоко в югоизточните азиатски кухни, че използването им е едва ли не задължително.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г свинско филе, нарязано на тънки ивици
- 2 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязана на тънки полумесеци
- 1 скилидка чесън, пресована
- 200 г моркови, нарязани на тънки ивици
- 1 червена чушка, нарязана на ивици
- 100 г гъби, нарязани на четвъртини
- 2-3 с. л. запечени нарязани фъстъци
- за соса:
- 4 с. л. фъстъчено масло
- 400 мл кокосово мляко
- 1 щипка лют червен пипер
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 2 с. л. сок от лайм или лимон
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загрятото в уок олио се слагат лукът, чесънът и морковите. Разбъркват се 3-4 минути, докато се зачервят. Слага се месото. Разбърква се 5 мин. Посолява се.
- 2.
Добавят се чушката и гъбите. Ястието се разбърква още 4-5 мин.
- 3.
В малък тиган се загряват заедно всички продукти за соса. Сосът се сипва в сместа от зеленчуци и месо. Гарнира се със запечените фъстъци.
Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари