Свинско филе на скара с гарнитура от печени картофи
За добре приготвено на скара месо мариноването е особено важно. Освен, че така се придава допълнителен вкус, съставките на маринатата ускоряват готвенето. В това може да се убедите, ако опитате тази рецепта. А чудесната гарнитура от запечени сладки и обикновени картофи заслужава цялото ви внимание.
СъставНеобходими продукти за 4
- за месото:
- 2 свински бонфилета
- 6 с. л. зехтин
- 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
- 2 стръка розмарин
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 с. л. лук, нарязан на ситно
- 1 с. л. лимонова кора, настъргана
- 2 с. л. балсамов оцет
- 1 ч. л. смлян шарен пипер
- за картофите:
- 2 големи картофа
- 2 сладки картофа
- 1 голяма глава лук, нарязана на дебели филии
- 4 с. л. зехтин
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 2 скилидки пресован чесън, по желание
- 1 с. л. лимонов сок
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се зехтинът, горчицата, чесънът, лукът, оцетът, лимоновата кора и пиперът. Филетата се намазват добре със сместа, поръсват се отвсякъде с целите листа розмарин и леко се посоляват. Оставят се да постоят поне 4 часа в хладилник.
- 2.
Месото се изпича под капак на средно силна температура, по 3 мин. от всяка страна. Не се обръща и размества прекалено често.
- 3.
Картофите и сладките картофи се сваряват заедно с кората за 10 мин. Оставят се да изстинат и се нарязват на шайби с дебелина 5 мм. Разбъркват се със зехтина, лимоновия сок, чесъна, магданоза, сол и пипер на вкус. Пекат се около 2 мин. от всяка страна на средно загрята скара.
Времето за приготвяне на това ястие е около 5 часа с мариноването
- Свежо младо бяло България/Европа Свежо младо бяло Нов свят
- Пикантно комплексно бяло България/Европа Бял зинфандел
- Каберне фран Мелник
- Мавруд Рубин
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Калифорния/ Нов свят Каберне совиньон Европа/България
- Карменер Чили/Нов свят Карменер България/Европа
- Малбек Аржентина/Нов свят Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Рона Червено Бургундия/Кот Шалонез/Маконе/От Коте/Божоле Крю
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Испания
- Червено Португалия Червено Австрия
- Червено Гърция Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Сухи пенливи червени вина