Свинско бонфиле с ананасова салца
Ананасът е известен на европейците от края на ХV век, когато Христофор Колумб се завръща от Америка и донася първите плодове като дар за испанския кралски двор. Първоначално е бил разпространен само в Средна и Южна Америка, но днес се засажда във всички страни от тропическия пояс между 25° северна и южна ширина. В Европа се отглежда в оранжерии още от 1690 г. Комбинацията ананас с месо е изключително подходяща, защото в пресния плод се съдържа ферментът бромелаин, който прави месото по-крехко. Освен това ананасът е и много здравословен - в него има витамини С, В12 и Е, както и 16 различни минерала - желязо, магнезий, калций, цинк, манган и др.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 свински бонфилета, около 800 г общо
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. чили
- ½ ч. л. млян кимион
- 100 мл сок от ананас
- черен пипер на вкус
- за салцта:
- 1½ ч. ч. плодове, нарязани на ситно, по избор (ананас, нектарини, портокали, манго, домати, авокадо)
- ¼ червен лук, нарязан на ситно
- ½ жълта или червена чушка, нарязана на кубчета
- ½ малка зелена люта чушка, с отделени семки, нарязани на ситно
- 1 с. л. нарязан на ситно магданоз
- 2 с. л. лимонов сок
- ½ ч. л. кимион
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява и в него се слага чилито и кимионът. Разбърква се, докато станат ароматни. Прибавя се ананасовият сок и сместа се оставя да ври, докато се редуцира до 2 с.л. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 2.
С получената глазура се намазват филетата и се оставят да постоят 10-20 мин.
- 3.
През това време се приготвя салцата, като се смесват всички съставки и се оставят да постоят 10-15 мин.
- 4.
Загрява се грилът или грил-тиган. Намазва се леко с олио или зехтин. Слагат се филетата и се пекат 7 мин. под капак или фолио. Обръщат се и се пекат под капак още 7 мин. Отдръпват се от огъня и се оставят да починат 5 мин., преди да се нарежат.