Свинско Строганов
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Много лесна и бърза вариация на класическото ястие бьоф "Строганов", в която телешкото е заменено със свинско. Освен задължителното месо, другият основен компонент на рецептата е сметаната, която придава плътност и приятен млечен вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 с. л. зехтин
- 500 г свинско филе, нарязано на ивици
- 2 с. л. краве масло
- 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 с. л. натрошена сушена чушка
- 1 ч. ч. консервирани гъби - шийтаке, печурки или намеко
- 250 мл течна сметана
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се посолява, поръсва се с шарен пипер и се слага да се запържи в сгорещения зехтин за 3-4 мин.
- 2.
Маслото се разтопява в друг съд и в него се слагат лукът, чесънът и червената чушка. След 2 мин. се добавят гъбите. Като поврат на тих огън 5 мин., се слагат месото и сметаната. След още 2 мин. ястието е готово.
Вариации - Направете рецептата с пилешко филе.
Подходящи типове вина
- Свежо младо бяло България/Европа Свежо младо бяло Нов свят
- Пикантно комплексно бяло България/Европа Бял зинфандел
- Каберне фран Мелник
- Мавруд Рубин
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Калифорния/ Нов свят Каберне совиньон Европа/България
- Карменер Чили/Нов свят Карменер България/Европа
- Малбек Аржентина/Нов свят Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Рона Червено Бургундия/Кот Шалонез/Маконе/От Коте/Божоле Крю
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Испания
- Червено Португалия Червено Австрия
- Червено Гърция Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Сухи пенливи червени вина
Май 2008
Още подобни рецепти
Коментари