Свински пържоли с ябълки и уиски
Не се съмняваме, че разполагате с множество рецепти за пържоли, но никога не излишно да прибавите още една към репертоара си. Особено когато става въпрос за свински филета, поднесени с уханен лучен сос и парченца ябълки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 парчета свинско филе по 200 г
- 2 с. л. соев сос
- 2 с. л. брашно
- 1 с. л. олио
- 2 с. л. краве масло
- 1 зелена ябълка, нарязана на тънки резени
- 1 с. л. краве масло за ябълките
- 1 с. л. балсамов оцет
- 2 с. л. кафява захар
- 4 глави лук, нарязани на тънки полумесеци
- 4 с. л. уиски
- 200 мл ябълков оцет
- 200 г сметана
Начин на приготвяне
- 1.
Пържолите се намазват с половината соев сос и се овалват в брашно. Маслото и олиото се загряват и в тях се пържат пържолите 5 мин. от едната страна и 4 мин. от другата. Изваждат се и се оставят на топло.
- 2.
В същата мазнина се слага лукът и се разбърква, докато омекне. Налива се уискито, запалва се внимателно и щом угасне, се наливат ябълковият сок и другата половина соев сос. Течността се оставя да изври наполовина, след което се прибавят сметаната и пържолите. След 2 мин. се отстраняват от огъня.
- 3.
Ябълките се слагат в маслото и след около 1 мин. се заливат с балсамовия оцет и захарта. Разбъркват се внимателно и след около 2 мин. се изваждат.
- 4.
Пържолите се сервират с ябълковите парченца и лучения сос.
- Свежо младо бяло България/Европа Свежо младо бяло Нов свят
- Пикантно комплексно бяло България/Европа Бял зинфандел
- Каберне фран Мелник
- Мавруд Рубин
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Калифорния/ Нов свят Каберне совиньон Европа/България
- Карменер Чили/Нов свят Карменер България/Европа
- Малбек Аржентина/Нов свят Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Рона Червено Бургундия/Кот Шалонез/Маконе/От Коте/Божоле Крю
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Испания
- Червено Португалия Червено Австрия
- Червено Гърция Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Сухи пенливи червени вина