Свински котлети с ябълки
На запад и на север от родината ни свинското и ябълките често и вкусно вървят ръка за ръка. И има защо! Повярвайте на чуждоземците и на "Меню", и опитайте!
СъставНеобходими продукти за 4
- 4 свински котлета
- 4 с. л. брашно
- 4 с. л. сметана
- 4 с. л. олио за пържена
- сол и розов пипер на вкус
- за пълнежа:
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 2 стръка праз
- 1 кисела ябълка, нарязана на малки кубчета
- 2 моркова, нарязани на малки кубчета
- 2 с. л. кедрови ядки
- сол и розов пипер на вкус
- за гарниране:
- 1 ч. ч. просо или булгур
- 500 мл вода
- 2 с. л. масло
- 1 с. л. нарязан пресен магданоз
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пълнежът се приготвя, като в сгорещената мазнина се запържват празът и морковите. Щом омекнат, се добавят ябълката и кедровите ядки. Всичко се овкусява със сол и розов пипер.
- 2.
Котлетите се срязват на две, за да се образува джоб, който се пълни с ябълковата смес. Затварят се с клечки за зъби. Посоляват се, топват се в брашното и се запържват по 2 мин. от всяка страна. Поставят се в тавичка, заливат се със сметаната, покриват се с фолио и се запичат за 20 мин.
- 3.
Просото се слага да се вари в леко подсолената вода на тих огън. След около 20 мин. се добавят маслото и магданозът. Ако има нужда, се наливат още 100 мл вода. Ако е останала плънка от котлетите, тя се разбърква в просото.
- Шардоне без дъб Шардоне с дъб България/Европа
- Шардоне с дъб Нов свят Вионие
- Семийон Шабли
- Пино ноар Нов свят Каберне фран
- Мелник Мавруд
- Рубин Каберне совиньон Калифорния/ Нов свят
- Каберне совиньон Европа/България Червено Италия
- Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано Червено Рона
- Червено Франция Пеи Д' Ок Рибера дел Дуеро, Торо
- Червено Испания Червено Португалия
- Червено Австрия