Свински котлети с гъби, кестени и нар
Краят на сезона на кестените и наровете е подходящото време да се поглезите с това ефектно ястие, с отчетливи землисти вкусове и чудесна сладост, които перфектно подхождат на крехкото свинско месо.
СъставНеобходими продукти за 4
- 4 свински котлета
- 100 г сирене бри
- 1 с. л. масло за гъбите
- 100 г печурки, нарязани на филии
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 1 с. л. сушени манатарки
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло за кестените
- 1 щипка кафява захар
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 2 стръка селъри, нарязани на ситно
- 400 г обелени сварени кестени
- 1 ч. л. салвия
- 1 нар
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Манатарките се заливат с 1 ч. ч. кипяща вода и се оставят за 20 мин.
- 2.
Маслото за гъбите се загрява и в него се слагат празът и гъбите на силен огън, докато се изпари течността. Добавят се отцедените манатарки. Подправят се със сол и пипер на вкус. Отстраняват се от огъня и се слага сиренето, нарязано на парченца.
- 3.
Котлетите се разрязват така, че да се образува джоб. Пълнят се със сместа от сирене и гъби и се затварят с клечка за зъби. Поръсват се със сол и пипер на вкус и се запържват от двете страни в загретия зехтин. След това се пекат 10 мин. във фурна, загрята до 200° С.
- 4.
Нарът се обелва и зрънцата се почистват от ципите.
- 5.
В маслото за кестените се слага да се задуши на слаб огън лукът. Добавя се захарта и се оставя леко да се зачерви. Слагат се селърито и кестените. Огънят се засилва. Подправя се със сол, пипер и салвия. Слагат се зрънцата нар и всичко се разбърква.
- 6.
Котлетите се сервират с гарнитурата от кестени и нар.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия