Свински котлети с бадеми
Дори обичайната комбинация свинско и зеле може да бъде изненадваща, ако се използват различни кулинарни методи и се включат интересни продукти като бадемите и крушите.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 150 г счукани бадеми
- 1 ч. л. листенца от прясна мащерка
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- 4 свински котлета по около 180 г
- 3 с. л. фъстъчено олио
- 2 круши
- 400 г червено зеле
-
150 мл пилешки бульон, бяло вино или вода
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява на 180° С. Бадемите се смесват с мащерката, солта и пипера в дълбока чиния.
- 2.
Котлетите се изплакват със студена вода, подсушават се добре с кухненска хартия и се овалват в бадемите. Двете страни на всеки котлет трябва да са добре покрити. Панировката се притиска, за да прилепне по-добре.
- 3.
Олиото се загрява в тиган до средна температура. След като се сложат котлетите, температурата се увеличава и се пържат 5 мин. Обръщат се с щипка и се пържат още 5 мин.
- 4.
Котлетите се изваждат, слагат се в тавичка и се пекат 15 мин. в предварително загрятата фурна. Сокът, който пускат към края на печенето, трябва да е прозрачен.
- 5.
Тиганът, в който са пържени котлетите, се избърсва леко с кухненска хартия, така че да остане малко мазнина. Крушите се обелват, почистват се и се нарязват надлъжно на резени. Външните листа на червеното зеле се отстраняват, зелката се срязва на две, отрязва се кочанът и зелето се нарязва на ивици.
- 6.
Тиганът се връща на огъня, крушите се запържват няколко минути на средна температура, като се разбъркват от време на време. Добавя се червеното зеле и се сипва бялото вино, бульонът или водата. Тиганът се покрива с капак и се оставя на среден огън, докато омекне зелето.
- 7.
Котлетите се изваждат от фурната, сервират се в чинии върху канапе от зеле с круши.
Тази и много други рецепти ще намерите в книгата Стекове & сие на Gourmet Publising.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия