Свински котлети по провансалски
ПровансLa Provence, южната френската област между река Рона, Алпите и Италия, е сред най-древните културни региони в Европа. Благоприятният климат, близостта на морето и плодородните почви са привличали хората още от праисторическите епохи. Името Прованс идва от латинското provincia, защото това е първата и най-силно романизирана римска колония извън Италия, наречена Gallia Cisalpina, т.е. отсам Алпите. И до днес навсякъде из областта се срещат отлично запазени архитектурни паметници от римско време, като прочутият акведукт Понт дю Гар или театърът в Ним. За мнозина Прованс се характеризира с три Р-та - римляни, романика и розмарин. И тъй като не сме нито историческо, нито архитектурно списание, ще отделим повече внимание на розмарина, една от най-типичните подправки в провансалската кухня. Това вечнозелено храстче със силен специфичен аромат съдържа много етерични масла и витамин С. Познато е още от древността, когато се е използвало като дар за богинята Афродита. Подхожда на всякакви меса, но и на печени ябълки например.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 бр./ 800 г свински котлети
- 8 с. л. зехтин
- 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
- 1 скилидка пресован чесън
- ½ ч. л. натрошена мащерка
- ½ ч. л. натрошен на ситно розмарин
- 2 с. л. галета
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Котлетите се разделят, измиват се и се подсушават. Запържват се в 3 с.л. зехтин, по 3 мин. от всяка страна. Фурната се загрява на 200°С.
- 2.
Магданозът се смесва с галетата, мащерката, чесъна, размарина и останалия зехтин.
- 3.
Котлетите се посоляват и се поръсват с черен пипер. Сместа с подправките се разделя на четири и се намазва върху всеки от котлетите.
- 4.
Котлетите се запичат до зачервяване. Поднасят се със задушена царевица с копър и намазани със зехтин, леко запечени пресни домати.