Свински филета с червено зеле
Типичната за централноевропейската кулинария комбинация от свинско месо с гарнитура от зеле може да бъде истински вълнуваща с участието на бекона и изненадващи съставки като портокаловия сок.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г свинско филе
- 4 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. смлян черен пипер
- 1 ч. л. горчица
- 1 щипка чесън на гранули
- 1 ч. л. лимонов сок
- 8 тънки резена бекон
- сол на вкус
- за зелето:
- 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
- 1 с. л. олио
- 1 с. л. краве масло
- 800 г червено зеле
- ½ червена люта чушка, нарязана на ситно
- 2 с. л. кафява захар
- 4 с. л. портокалов сок
- 2 с. л. червено вино
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се почиства от ципите и се нарязва на четири дебели филии. Всяка се срязва на две по дължина.
- 2.
Смесват се зехтинът, риганът, пиперът, горчицата и лимоновият сок. Месото се поставя в маринатата да постои на хладно няколко часа, най-добре една нощ. Посолява се и всяко парче се увива в бекон. Слага се на грил или грил-тиган за 4-5 мин. да се зачерви от всяка страна. Парчетата се нареждат в тавичка, покриват се с фолио и се слагат в загрята фурна на 180° С за 10-20 мин. според желаната степен на изпичане.
- 3.
Лукът за зелето се запържва в загрятото олио с маслото. Слагат се зелето и чушката и се пържат 2-3 мин. Добавят се захарта, сокът и виното и се посолява на вкус. Щом всичко заври, огънят се намалява и се оставя да къкри 5 мин. Маха се капакът и се оставя да изври течността.
- 4.
Месото се сервира гарнирано със зелето.
Вариации · Вместо да мариновате месото, намажете го с готово песто.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия