Начало За нас Реклама Контакти

Свински филета с червено зеле

Снимка за Свински филета с червено зеле
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Типичната за централноевропейската кулинария комбинация от свинско месо с гарнитура от зеле може да бъде истински вълнуваща с участието на бекона и изненадващи съставки като портокаловия сок.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 800 г свинско филе
  • 4 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч. л. риган
  • 1 ч. л. смлян черен пипер
  • 1 ч. л. горчица
  • 1 щипка чесън на гранули
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • тънки резена бекон
  •  сол на вкус
  • за зелето:
  • 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
  • 1 с. л. олио
  • 1 с. л. краве масло
  • 800 г червено зеле
  • ½ червена люта чушка, нарязана на ситно
  • 2 с. л. кафява захар
  • 4 с. л. портокалов сок
  • 2 с. л. червено вино
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се почиства от ципите и се нарязва на четири дебели филии. Всяка се срязва на две по дължина.

  2. 2.

    Смесват се зехтинът, риганът, пиперът, горчицата и лимоновият сок. Месото се поставя в маринатата да постои на хладно няколко часа, най-добре една нощ. Посолява се и всяко парче се увива в бекон. Слага се на грил или грил-тиган за 4-5 мин. да се зачерви от всяка страна. Парчетата се нареждат в тавичка, покриват се с фолио и се слагат в загрята фурна на 180° С за 10-20 мин. според желаната степен на изпичане.

  3. 3.

    Лукът за зелето се запържва в загрятото олио с маслото. Слагат се зелето и чушката и се пържат 2-3 мин. Добавят се захарта, сокът и виното и се посолява на вкус. Щом всичко заври, огънят се намалява и се оставя да къкри 5 мин. Маха се капакът и се оставя да изври течността.

  4. 4.

    Месото се сервира гарнирано със зелето.

Вариации · Вместо да мариновате месото, намажете го с готово песто.

Подходящи типове вина
Ян. 2009
Още подобни рецепти
Коментари