Начало За нас Реклама Контакти

Свински джоланчета на фурна

Снимка за Свински джоланчета на фурна
180
Време за приготвяне: 180 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Златисто препеченото крехко месо на джоланите с всяка изминала година възвръща отминалата си, но очевидно незабравима кулинарна слава. Рецептата е предоставена и приготвена от екипа на софийския ресторант Грозд

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 свински задни джолана
  • 2-3 моркова, почистени и нарязани на едро
  • 2 средни глави лук, почистени и разполовени
  • 8 средни печурки, почистени
  • 1 дафинов лист
  • 2-3 зърна бахар
  • 100 мл бяло вино
  • 50 - 60 мл олио
  •  сол на вкус
  • за гарнитурата:
  • 1 кг картофи, обелени и нарязани на едро
  • 30 мл олио
  • 50 г краве масло
  • 3-4 скилидки чесън, почистени и нарязани на едро
  •  сол на вкус 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Джоланите се измиват добре и се поставят в дълбока тава или пръстен гювеч. Прибавят се зеленчуците и подправките и се посолява на вкус. Сипва се вода на височина до половината от продуктите. Полива се с олиото.

  • 2.

    Тавата се завива с алуминиево фолио или гювечът се захлупва. Пече се 2,5 часа на 200° С. Ако се използва глинен съд, фурната трябва да е студена при поставянето му вътре. В края на печенето фолиото се маха, месото се залива с отделения сос и се допича до златисто.

  • 3.

    За гарнитурата всички продукти се слагат в тава, налива се вода до половината им. Пече се 1 час на 200° С или докато картофите омекнат и се запекат до златисто.


Подходящи типове вина
Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари