Свински джоланчета на фурна
Златисто препеченото крехко месо на джоланите с всяка изминала година възвръща отминалата си, но очевидно незабравима кулинарна слава. Рецептата е предоставена и приготвена от екипа на софийския ресторант Грозд.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 свински задни джолана
- 2-3 моркова, почистени и нарязани на едро
- 2 средни глави лук, почистени и разполовени
- 8 средни печурки, почистени
- 1 дафинов лист
- 2-3 зърна бахар
- 100 мл бяло вино
- 50 - 60 мл олио
- сол на вкус
- за гарнитурата:
- 1 кг картофи, обелени и нарязани на едро
- 30 мл олио
- 50 г краве масло
- 3-4 скилидки чесън, почистени и нарязани на едро
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Джоланите се измиват добре и се поставят в дълбока тава или пръстен гювеч. Прибавят се зеленчуците и подправките и се посолява на вкус. Сипва се вода на височина до половината от продуктите. Полива се с олиото.
- 2.
Тавата се завива с алуминиево фолио или гювечът се захлупва. Пече се 2,5 часа на 200° С. Ако се използва глинен съд, фурната трябва да е студена при поставянето му вътре. В края на печенето фолиото се маха, месото се залива с отделения сос и се допича до златисто.
- 3.
За гарнитурата всички продукти се слагат в тава, налива се вода до половината им. Пече се 1 час на 200° С или докато картофите омекнат и се запекат до златисто.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия