Свински джолан с кнедли и кисело зеле
Това питателно и богато на вкусове ястие е издържано в духа на класическата немска кухня. Сочното свинско месо е допълнено с два вида гарнитура – традиционни кнедли и кисело зеле.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за джоланите:
- 2 свински джолана
- 1 стрък праз, нарязан на едри кръгчета
- 1 резен целина, нарязан на кубчета
- 1 морков, нарязан на кубчета
- 1 глава лук, срязана на четири
- 4 зърна бахар
- 1 ч. л. зърна черен пипер
- сол на вкус
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. кимион на зърна
- 100 мл бира
- за кнедлите:
- 400 г отлежал бял хляб без кората
- 1 ч. ч. горещо прясно мляко
- 2 яйца
- 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 2 с. л. меко краве масло
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за зелето:
- 500 г фино нарязано кисело зеле
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 с. л. краве масло
- 1 ябълка, нарязана на тънки резени
- 1 ч. ч. бяло вино
- 1 ч. л. кафява захар
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Джоланите се слагат да се сварят заедно със зеленчуците, солта, пипера и бахара, докато омекнат. Поръсват се с червен пипер и кимион и се слагат да се запекат в загрята фурна на 200° С за 20 мин. Поливат се с бирата и се запичат още 20 мин.
- 2.
Кнедлите се приготвят, като хлябът се накисва за 30 мин. в млякото. Добавят се останалите продукти и се оформят топки. Слагат се във вряща подсолена вода и се варят около 15 мин. или докато изплуват на повърхността.
- 3.
Лукът за зелето се запържва в разтопеното масло, след което се добавя отцеденото зеле. Разбърква се на бавен огън и се прибавят ябълките и виното. Вари се без капак на бавен огън около 30 мин. Ако е необходимо, се налива малко месен или зеленчуков бульон или вода. Добавя се захарта, подправя се на вкус и се запича на 170° С за 30 мин.
- 4.
Джоланите се сервират гарнирани с кнедлите и зелето.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия