Свинска кавърма
Кой ще отрече, че кавърмата, приготвена от добро прясно месо и поднесена с майсторски направена туршия, е върховно преживяване за обяд или вечеря в по-хладен есенен или зимен ден? Интересно е, че шаварма в Египет и шаурма в някои други арабски страни е всъщност ястието, което в Турция и у нас се нарича дюнер.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг месо от свинска плешка, нарязано на кубчета
- 1 кг праз, нарязан на дебели кръгчета или 500 г червен лук, нарязан на полумесеци
- 1 с. л. червен пипер
- 1 с. л. доматено пюре
-
100 мл бяло вино
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се посолява и се слага да се запържи в 2 с. л. загрято олио. Разбърква се непрекъснато на умерен огън, докато се зачерви. Наливат се 100 мл гореща вода, затваря се с капак и се задушава 30 мин. Капакът се отваря и се оставя да изври цялата течност и да остане на мазнина.
- 2.
Слага се празът и се разбърква 10 - 12 мин. Добавят се червеният пипер и доматеното пюре. Подправя се на вкус със сол и пипер. По желание може да се добавят стрити люти чушки.
- 3.
Кавърмата се разбърква и се налива виното. Оставя се да поври, без да се покрива, докато изври цялата течност. Сервира се топла с туршия.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия