Начало За нас Реклама Контакти

Свинска кавърма

Снимка за Свинска кавърма
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Кой ще отрече, че кавърмата, приготвена от добро прясно месо и поднесена с майсторски направена туршия, е върховно преживяване за обяд или вечеря в по-хладен есенен или зимен ден? Интересно е, че шаварма в Египет и шаурма в някои други арабски страни е всъщност ястието, което в Турция и у нас се нарича дюнер.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг месо от свинска плешка, нарязано на кубчета
  2. 1 кг праз, нарязан на дебели кръгчета или 500 г червен лук, нарязан на полумесеци
  3. 1 с. л. червен пипер
  4. 1 с. л. доматено пюре
  5. 100 мл бяло вино
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се посолява и се слага да се запържи в 2 с. л. загрято олио. Разбърква се непрекъснато на умерен огън, докато се зачерви. Наливат се 100 мл гореща вода, затваря се с капак и се задушава 30 мин. Капакът се отваря и се оставя да изври цялата течност и да остане на мазнина.

  2. 2.

    Слага се празът и се разбърква 10 - 12 мин. Добавят се червеният пипер и доматеното пюре. Подправя се на вкус със сол и пипер. По желание може да се добавят стрити люти чушки.

  3. 3.

    Кавърмата се разбърква и се налива виното. Оставя се да поври, без да се покрива, докато изври цялата течност. Сервира се топла с туршия.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари