Суши с нори
Приготвянето на суши, въпреки общото мнение, не е страшно. Опитайте с този класически вариант, в който гъби, риба и зеленчуци съжителстват успешно в компактната и вече добре позната форма. Смелостта ще бъде вкусно възнаградена.
СъставНеобходими продукти за 16 парчета
- 2 листа нори
- 200 г готов ориз за суши
- 150 г прясна риба тон, скариди или пушена сьомга
- 6 сушени гъби шийтаке
- 1 с. л. захар
- 1 с. л. соев сос
- 1 с. л. мирин или сухо бяло вино/вермут
- 1 с. л. вода
- 1 ч. л. уасаби
- ½ краставица, нарязана на тънки пръчици
- ½ авокадо, нарязано на пръчици
Начин на приготвяне
- 1.
Гъбите се накисват в гореща вода за 30 мин. и се нарязват на много тънки ивици. В тиган се слагат да заврат заедно захарта, соевият сос, миринът и водата. Прибавят се гъбите и се разбъркват, докато течността се изпари.
- 2.
Листът нори се поставя върху рогозка за суши с лъскавата страна надолу, разпределя се оризът, прави се каналче на 2 см от края и се намазва с пастата уасаби. Отгоре се подреждат резените риба, краставица, гъби и авокадо. Завива се на стегнато руло. Краищата се подравняват и рулото се нарязва се на 8 парчета с остър нож. Така се приготвя и второто руло.