Сурова едросмляна наденица
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 кг студено свинско месо от бута или плешката
- 500 г месо от корема или студена шарена сланина
- 10 г смлян черен пипер
- 8 г млян кимион
- 10 г чубрица
- 10 г чили с морска сол
- 25 г смляна морска сол
- 200 мл ледена вода
- 5 метра свински черва
- 2 с. л. ситно нарязан праз, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Махат се ципите и жилите на месото и се нарязва на кубчета,. Поръсва се с подправките и се оставя 12 часа на хладно. След това се смила едро.
- 2.
Сланината също се нарязва и се смила. За по-фина наденица месото и сланината се смилат още веднъж заедно.
- 3.
Объркват се заедно месото, сланината и солта, като постепенно се прибавя водата. Ако надениците ще се сушат, вода не се прибавя. Меси се поне 10 - 15 мин. Сместа се оставя да отлежи на хладно 24 часа. Обърква се отново и се пълни в червата. Готова е за печене на скара или във фурна.
- 4.
Ако ще се суши, се слага да виси на хладно и проветриво място, като от втория ден започва да се премачква всеки ден в продължение на 14 дена. След това се доизсушава още 14 дена.