Начало За нас Реклама Контакти

Супа щи от коприва с тестени ушички

Снимка за Супа щи от коприва с тестени ушички
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна

Щите заемат особено място сред руските национални супи като най-популярно блюдо. Най-разпространени са в централните части на Русия, Урал и Сибир. Според историците щите са известни в Русия още преди покръстването. Някога така са наричали практически всички супи, по-късно това название са запазили само супите със зеле, но сред съвременните рецепти на руската кухня има и щи от коприва, спанак и киселец. Разновидност на щите са денонощните. Това наименование произлиза от старинния начин на приготвянето им. По тази рецепта щите се оставят леко недоварени, сипват се в глинено гърне и се оставят на студено за една нощ. На другия ден гърнето се залепва с похлупак от тесто и се поставя във фурната. Така приготвените щи са невероятни.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за супата:
  • 500 г млада коприва
  • 2 глави лук
  • 1 морков
  • 50 г целина
  • 1 ч. л. брашно
  • 2 кубчета MAGGI® Пилешки бульон със зеленчуци
  • 50 г масло
  • 100 г киселец
  • за тестото на тестените ушички:
  • 130 г брашно
  • 1 яйце
  • 50 мл вода
  • за пълнежа на тестените ушички:
  • 160 г смляно свинско месо
  • 80 г пушен бекон, нарязан на ситно
  • 1 ч. л. MAGGI® Вълшебен вкус градински подправки
  •   черен пипер

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Копривата се измива и се потопява за 2-3 мин. в кипяща вода. Слага се в цедка, облива се със студена вода, отцежда се и се нарязва на много ситно.

  2. 2.

    Лукът, морковът и целината се нарязват на дребно и се задушават в половината от маслото.

  3. 3.

    В 1 л кипяща вода се слагат кубчетата MAGGI® Пилешки бульон със зеленчуци и се прибавят копривата и лучената смес. Всичко се вари около 15 мин. Брашното се запържва в 25 г масло и се залива с 200 мл от врящия бульон. Брашнената смес се прибавя към супата заедно с нарязания киселец.

  4. 4.

    За да се приготвят "ушичките" се замесва средно твърдо тесто от брашното, яйцето и водата, разточва се на тънка кора и се нарязва на квадратчета 4х4 см. От месото и пушения бекон се омесва кайма, която се овкусява с MAGGI® Вълшебен вкус градински подправки, разтворен в 1 ч.л. топла вода, и се слага в средата на всяко квадратче. Квадратчетата се сгъват на триъгълници и добре се прищипват. Варят се 3-4 мин. в кипяща подсолена вода, докато изплуват.


Галерия
Май 2008
Още подобни рецепти
Коментари