Супа щи от коприва с тестени ушички
Щите заемат особено място сред руските национални супи като най-популярно блюдо. Най-разпространени са в централните части на Русия, Урал и Сибир. Според историците щите са известни в Русия още преди покръстването. Някога така са наричали практически всички супи, по-късно това название са запазили само супите със зеле, но сред съвременните рецепти на руската кухня има и щи от коприва, спанак и киселец. Разновидност на щите са денонощните. Това наименование произлиза от старинния начин на приготвянето им. По тази рецепта щите се оставят леко недоварени, сипват се в глинено гърне и се оставят на студено за една нощ. На другия ден гърнето се залепва с похлупак от тесто и се поставя във фурната. Така приготвените щи са невероятни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за супата:
- 500 г млада коприва
- 2 глави лук
- 1 морков
- 50 г целина
- 1 ч. л. брашно
- 2 кубчета MAGGI® Пилешки бульон със зеленчуци
- 50 г масло
- 100 г киселец
- за тестото на тестените ушички:
- 130 г брашно
- 1 яйце
- 50 мл вода
- за пълнежа на тестените ушички:
- 160 г смляно свинско месо
- 80 г пушен бекон, нарязан на ситно
- 1 ч. л. MAGGI® Вълшебен вкус градински подправки
- черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Копривата се измива и се потопява за 2-3 мин. в кипяща вода. Слага се в цедка, облива се със студена вода, отцежда се и се нарязва на много ситно.
- 2.
Лукът, морковът и целината се нарязват на дребно и се задушават в половината от маслото.
- 3.
В 1 л кипяща вода се слагат кубчетата MAGGI® Пилешки бульон със зеленчуци и се прибавят копривата и лучената смес. Всичко се вари около 15 мин. Брашното се запържва в 25 г масло и се залива с 200 мл от врящия бульон. Брашнената смес се прибавя към супата заедно с нарязания киселец.
- 4.
За да се приготвят "ушичките" се замесва средно твърдо тесто от брашното, яйцето и водата, разточва се на тънка кора и се нарязва на квадратчета 4х4 см. От месото и пушения бекон се омесва кайма, която се овкусява с MAGGI® Вълшебен вкус градински подправки, разтворен в 1 ч.л. топла вода, и се слага в средата на всяко квадратче. Квадратчетата се сгъват на триъгълници и добре се прищипват. Варят се 3-4 мин. в кипяща подсолена вода, докато изплуват.