Супа с пиле, праз и сини сливи
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино
Комбинацията от праз и сини сливи с пълно право може да претендира за званието "класика" след някое и друго столетие, макар че и в наши дни има немалко привърженици. Допълнена с ухайно пилешко месо, тя става наистина неустоима.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 400 г пилешко филе
- 3 стръка праз
- 2 с. л. масло или олио
- 1,5 л пилешки бульон
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 1 резен целина, нарязан на ситно
- ½ ч. ч. ориз
- 6 сушени сини сливи без костилките
- 1 ч. л. мащерка или чубрица
- 1 щипка сушен розмарин
- 3 с. л. нарязан на ситно магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на кубчета, а празът на парчета, дълги около 4 см.
- 2.
Маслото се разтопява и в него се задушават месото, целината, морковите и празът около 8 мин. Прибавят се подправките, посолява се на вкус.
- 3.
Супата се оставя да къкри 20 мин. Прибавят се оризът и сините сливи. След още 10-15 мин. супата е готова.
Идея:
Готовата супа може да се сгъсти с лъжица заквасена сметана или с 1 ч.л. разтворено във вода нишесте.
Ян. 2008
Още подобни рецепти
Коментари