Супа от змиорка
Морската змиорка е една от най-ценените риби в Чили както под формата на тази богата супа, така и хрупкаво изпържена.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1,5 кг морска или речна змиорка или ципура
- 1 ч. ч. бяло вино
- 3 глави лук, нарязани на полумесеци
- 4 стръка селъри, нарязани на резени
- 4 скилидки чесън, нарязани
- 4 моркова, нарязани на кръгчета
- ⅓ ч. л. кимион
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 дафинов лист
- 1 стрък мащерка
- 2 с. л. олио
- 1 червена чушка, нарязана на ивици
- 1 зелена чушка, нарязана на ивици
- 2 домата, обелени и нарязани на кубчета
- 1 ч. л. доматено пюре
- 1 лимон
- 200 г гъби, нарязани на резени
- 4 картофа, едро нарязани
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 скилидка пресован чесън
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибите се почистват. Ако се използва змиорка, кожата трябва да се обели. Хрилете се изрязват. Филетата на рибата се отделят и се нарязват на по-едри парчета. Поръсват се с лимонов сок и черен пипер.
- 2.
В тенджера се слагат гръбнаците и главите на рибите. Заливат се с виното и 2 л вода. Добавят се половината от нарязаните лук, чесън, селъри и моркови. Слагат се риганът, кимионът, дафиновият лист, мащерката и червеният пипер. Посолява се на вкус. Слага се да ври на умерен огън 40 мин. Прецежда се.
- 3.
В сгорещеното олио се слагат останалите лук, чесън, моркови и селъри. Разбъркват се 3-4 мин., докато поомекнат. Слагат се чушките, доматите и доматеното пюре и се разбъркват още 2 мин. Добавят се гъбите и картофите. Налива се прецеденият бульон.
- 4.
След като зеленчуците поврат 5 мин., се прибавят парчетата филе. След 10 мин супата е готова. Разбърква се с пресования чесън и се сервира с магданоза.