Супа от грах и маруля
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. грах
- 1 голяма маруля
- 1 лгорещ зеленчуков бульон
- 3 с. л. масло
- 3 с. л. брашно
- 100 мл бяло вино или вермут
- 1 ч. ч. заквасена сметана
- шарен пипер на вкус
- за гарниране:
- 4 филии пълнозърнест хляб
- ½ скилидка чесън, пресована
- 2 с. л. зехтин
- 1 щипка сушен риган
- 100 г маслини, нарязани на кръгчета
Начин на приготвяне
- 1.
Марулята се измива и се нарязва на ленти.
- 2.
Маслото се сгорещява и в него се слагат грахът и марулята за 1-2 мин., после се добавя брашното и се разбърква. При непрекъснато разбъркване се наливат горещият бульон и виното. Супата се оставя да поври 10 мин.
- 3.
Сметаната се разбърква и се прибавя към супата, която се пасира.
- 4.
Зехтинът се смесва с чесъна и ригана. Филийките хляб се намазват с чесновия зехтин, нарязват се на кубчета и се запичат във фурната на 190°С, докато се зачервят.
- 5.
Супата се сервира с крутоните и няколко маслинки.
Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари