Начало За нас Реклама Контакти

Супа от грах и маруля

Снимка за Супа от грах и маруля
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Необикновеното участие на марулята в тази грахова крем супа е оправдано, заради чудесния свеж и леко горчив вкус на пролетния зеленчук.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. грах
  • 1 голяма маруля
  • 1 лгорещ зеленчуков бульон
  • 3 с. л. масло
  • 3 с. л. брашно
  • 100 мл бяло вино или вермут
  • 1 ч. ч. заквасена сметана
  •  шарен пипер на вкус
  • за гарниране:
  • 4 филии пълнозърнест хляб
  • ½ скилидка чесън, пресована
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 щипка сушен риган
  • 100 г маслини, нарязани на кръгчета
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Марулята се измива и се нарязва на ленти.

  • 2.

    Маслото се сгорещява и в него се слагат грахът и марулята за 1-2 мин., после се добавя брашното и се разбърква. При непрекъснато разбъркване се наливат горещият бульон и виното. Супата се оставя да поври 10 мин.

  • 3.

    Сметаната се разбърква и се прибавя към супата, която се пасира.

  • 4.

    Зехтинът се смесва с чесъна и ригана. Филийките хляб се намазват с чесновия зехтин, нарязват се на кубчета и се запичат във фурната на 190°С, докато се зачервят.

  • 5.

    Супата се сервира с крутоните и няколко маслинки.

  •  
Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари