Студена крем супа от червено цвекло
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино
Тази чудесна и лека супа представя червеното цвекло в най-добрата му светлина. Вкусът му е оставен максимално чист, като са добавени съвсем малко, но добре подбрани съставки, които да го подчертаят.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за супата:
- 500 г почистено червено цвекло
- 2 литра вода
- 1 с. л. морска сол
- 1 с. л. захар
- 2 с. л. винен оцет
- 2 с. л. лук, нарязан на ситно
- 2 с. л. зехтин
- 4 с. л. зърна от нар
- за гарниране:
- 2 с. л. зърна от нар
- 100 г пушена сьомга, по желание
- 1 с. л. зехтин
- кълнове от лук, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Обеленото цвекло се слага да се свари във водата със солта за около 50 мин. Добавят се оцетът и захарта и се вари още 15 мин.
- 2.
Лукът се слага да се задуши на умерен огън в зехтина за около 10 мин.
- 3.
Цвеклото се пасира заедно с половината от течността от варенето, задушения лук и зърната от нар. Прецежда се и се слага на хладно.
- 4.
Готовата супа се гарнира с резен пушена сьомга, зърна нар и кълнове от лук.
Февр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари