Средиземноморски доматен пай с артишок и аншоа
Разноцветният пай на Ани Шакарян-Маринова от vkusnoteka.blogspot.com е чудесен пример за използването на различни варианти на продуктите за колоритен вид и вкус.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за масленото тесто:
- 220 г брашно
- 125 г студено масло
- 1 яйце
- 1 ч. л. сол
- 2 с. л. студена вода
- за плънката:
- ¾ ч. ч. сирене манчего или пармиджано, настъргани
- ¾ ч. ч. моцарела, настъргана
- 3 с. л. галета
- 1 голяма глава лук
- 2 стръка пресен лук
- 1 скилидка чесън
- 1 шепа листа от пресен босилек
- 1 шепа листа от прясна мащерка
- ¼ ч. л. сол
- прясно смлян черен пипер
- зехтин
- 1 розов домат
- 1 зелен домат
- 3-4 чери домата
- 1 малък жълт домат
- 100 г маринован артишок
- 5 рибки маринована аншоа
- зехтин
- прясно смлян черен пипер
- лилав и зелен босилек
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се слага в купа. Маслото се нарязва на малки кубчета и с ръце се претрива с брашното, докато се получат трохи. Добавя се яйцето и се разбърква. Сипват се солта и водата и се омесва маслено тесто. Увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилника за 30 мин.
- 2.
През това време главата лук се нарязва на тънки полумесеци и се задушава в малко зехтин в тиган, докато омекне и добие златист цвят. Охлажда се и се смесва със сирената, нарязания на ситно пресен лук, пресования чесън, галетата, нарязания босилек, мащерката, черния пипер и солта.
- 3.
Доматите се нарязват на кръгчета не по-дебели от 0,5 см, посоляват се и се поставят в гевгир, за да се отцедят леко. Подсушават се с кухненска хартия.
- 4.
Тестото се изважда от хладилника и се разточва на тънка кора с диаметър малко по-голям от размера на формата за пай. С точилката кората се прехвърля в тавичката и след като хубаво покрие дъното и стените, се орязват краищата. Набожда се с вилица и се охлажда още 20 мин. в хладилник.
- 5.
Фурната се загрява на 180° С. Изважда се формата от хладилника, покрива се с хартия за печене и отгоре се слага тежест за печене или зърна боб. Пече се 15 мин., след това се отстраняват хартията и тежестите и се допича още 15 мин. до златист загар.
- 6.
Температурата на фурната се увеличава на 200° С. В кората се разпределя плънката със сирената. Отгоре се подреждат кръгчетата домати, като се редуват с артишока и се завършва с аншоата. Поръсва се с прясно смлян черен пипер и се полива със струйка зехтин. Пече се около 30 мин. до готовност. Изважда се от фурната и се поръсва с листенца босилек.