Спанак с пушени гърди на фурна
Ако се вярва на мултипликационния герой Попай моряка, неимоверните му сили се дължат на огромните количества спанак, които излапва в случай на нужда. Така повдига канари, цели влакови композиции или подпира падащи небостъргачи, и то с единствената цел да спаси любимата си Олив от лапите на своя конкурент. Та ако ви се наложи да извършвате подобни подвизи в името на любовта, не се колебайте, а помолете вашата Олив да ви стъкми нещо със спаначец.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг спанак, измит и нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
- 200 г пушени гърди или бекон
- 3 яйца
- 250 мл прясно мляко
- 150 г настърган кашкавал
- 1 с. л. масло
- 1 к. л. индийско орехче
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загрятото масло се задушават леко спанакът и чесънът. Овкусява се със сол и пипер на вкус.
- 2.
В сух тиган се запържват нарязаните на лентички пушени гърди.
- 3.
Спанакът се смесва с месото и всичко се изсипва в намазана с масло огнеупорна тава.
- 4.
Яйцата се разбиват с млякото и индийското орехче. Яйчната смес се изсипва върху спанака и се запича на 180°С, докато се стегне. Поръсва се с настъргания кашкавал и се допича, докато се зачерви.