Спаначени пурички в индийски стил
Макар в тази рецепта броят на ингредиентите съвсем леко да се доближава до типичния за повечето индийски ястия безкрайно дълъг списък от подправки, комбинацията от аромати недвусмислено отправя сетивата към Южна Азия. А пък и, признайте, пуричките изглеждат много добре.
СъставНеобходими продукти за 4
- 20 едри спаначени листа
- 500 г сварени картофи, грубо смачкани
- 2 с. л. масло
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 1 ч. л. джинджифил, нарязан на ситно
- 1 с. л. къри на прах
- 1 ч. л. кимион на зърна
- 1 люта чушка, нарязана на ситно
- 1 с. л. доматено пюре
- за паниране:
- ½ ч. ч. оризово брашно или нишесте
- ½ ч. ч. брашно от нахут
- 1 ч. ч. ледена газирана вода
- ½ ч. л. сол
- 1-2 ч. ч. олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
Спаначените листа се попарват за 3-4 сек. във вряща подсолена вода и се подсушават.
- 2.
В загрятото масло се слага да се задуши лукът. Добавят се джинджифилът, кърито, кимионът, лютата чушка и доматеното пюре и се разбъркват. Слагат се картофите, сместа се подправя със сол и пипер на вкус и се охлаждат.
- 3.
От изстиналите картофи се оформят рулца, всяко от които се завива стегнато в по едно или две от спаначените листа. Оставят се 30 мин. на хладно, без да се покриват.
- 4.
На умерен огън се сгорещяват най-малко 4 см олио. Смесват се оризовото и нахутеното брашно със солта и газираната вода. Всяко рулце се потопява в панировката и се пуска да се пържи за около 1 минута в загрятото олио.
Препоръчани напитки: За ароматните пурички с плътен вкус най-подходящото вино е бяло - много свеж млад ризлинг или траминер; добър избор е и едно поохладено сухо розе с по-солидно тяло.