Спаначена салата с цитруси и тахини сос
![Снимка за Спаначена салата с цитруси и тахини сос](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/66-Spana4ena salata_660x430.jpg)
Леко стипчивият спанак, свежите възкисели цитруси и горчивият тахан в тази салата, приготвена от Здравка Коклаова от блога I Love Our Dreams, хармонизират неподозирано добре, като подготвят сетивата за очакваните с нетърпение следващи ястия.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 400 г спанак
- 1 авокадо
- 1 портокал
- 50 г орехи
- сокът от 1 лимон
- 3 с. л. зехтин
-
2 с. л. тахан
Начин на приготвяне
- 1.
Спанакът се почиства и се измива. Ако листата пак са едри, леко се накъсват и се поставят в чиниите.
- 2.
Портокалът се почиства и се разделя на парченца, нарязва се на малки хапки и се разпределя върху спанака. Леко се обърква. Авокадото се разполовява и се нарязва на ленти и се разпределя върху останалите продукти. Поръсва се с наситнените орехи.
- 3.
В чаша се смесват зехтинът, лимоновият сок и таханът. Разбива се добре с вилица до получаване на емулсия. Не се добавя сол. Салатата се залива с дресинга и се разбърква след поднасяне.