Сорбе от диня и пъпеш с флорентини
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 150 г захар
- 50 мл вода
- 300 г студена диня, почистена от семките
- 300 г студен пъпеш
- 4 с. л. сок от лайм или лимон
- 2 с. л. пресен босилек
- 50 мл бял ром или водка
- за флорентините:
- 2 белтъка
- 100 г пудра захар
- 250 г филирани бадеми
- 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
- 50 г стопен шоколад за гарниране, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Захарта и водата се слагат да заврат и се охлаждат в хладилника.
- 2.
Заедно се пасират пъпешът, динята и босилекът. Смесват се със захарния сироп, сокът от лайм и рома. Слага се в машина за сладолед или в тавичка във фризера и се разбърква от време на време. За да стане на фини кристали, след като замръзне, може веднъж да се смели с чопър или в кухненски робот и отново да се върне във фризера.
- 3.
За флорентините всички продукти се смесват и се разбъркват в купа. С мокри пръсти от сместа се взема топче колкото орех и се слага в тавичка върху хартия за печене. Между отделните топчета трябва да има голямо разстояние. Сплескват се с мокра вилица, докато станат около 8 см в диаметър. Пекат се около 12 мин. във фурна, загрята на 150° С или докато станат златисти. Охлаждат се в тавата и тогава се изваждат. Може да се потопят или напръскат със стопен шоколад.