Макарони с тиква на фурна
Дори да се притеснявате, че не сте добри сладкари, с този лесен и щедър на аромати и вкусове десерт не може да сбъркате. Рецептата е приготвена от Дафар Шабан - лидер на Младежката мрежа на Slow Food - София.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 500 г макарони
- 1 кг тиква, почистена
- ½ ч. л. канела
- 125 г масло
- 500 мл прясно мляко
- 200 г захар
- 4 яйца
- канела и кафява захар за поръсване
- орехи за поръсване, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Макароните се варят в подсолена вода 2 мин. по-малко от указаното на опаковката. Отцеждат се и се заливат с половината от разтопеното масло.
- 2.
Тиквата се настъргва и се задушава 10 мин. в останалото масло. Смесва се с канелата.
- 3.
В намаслена тава се изсипват макароните. Отгоре се разпределя тиквата и се залива с разбитите със захарта и млякото яйца. Пече се 15 – 20 мин. на 200º С, или до златисто.
- 4.
Горещият десерт се поръсва с канела и кафява захар и по желание със счукани орехови ядки.