Сладоледена бомба
Да ви се очертава скоро някакъв празник? Рожден ден, кръщене, повишение в службата? Ще ви се да го отбележите подобаващо - с гръм, както пристига "Радецки"? Предлагаме ви нашата безвредна за стъкларията и прозорците на съседите бомба, която ще взриви неимоверни вкусови усещания на върха на езика ви.
СъставНеобходими продукти за 12 порции
- за блата:
- 200 г масло
- 200 г пудра захар
- 3 яйца
- 200 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 3 с. л. какао
- за пълнежа:
- 500 г крем-сирене, рикота или обезсолено сирене "Дунавия"
- 100 г пудра захар
- ¼ ч. ч. захаросани портокалови кори или лимонови резенки
- 1 ч. ч. нарязан ананас от компот
- 4-5 зелени смокини от сладко, нарязани на ситно
- 100 г млечен шоколад
- 100 г препечени и нарязани бадеми или лешници
- 100 мл сметана
- 50 мл портокалов ликьор
- бита сметана за украса
- какао или кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява до 180°С. Две тавички с диаметър 24 см се застилат с хартия за печене и се намазват с масло.
- 2.
Маслото се разбива със захарта, прибавят се яйцата едно по едно. Пресяват се брашното, бакпулверът и какаото и се прибавят към маслената смес. Полученото тесто се разделя в двете тави и блатовете се пекат 10 мин.
- 3.
През това време сиренето се разбива със захарта, докато стане пухкаво. Прибавят се ананасът, смокините, бадемите, портокаловата кора и настърганият шоколад. Накрая се разбива сметаната с 3 с.л. захар и се разбърква внимателно със сместа със сиренето.
- 4.
Единият блат се разрязва на 8 парчета. Купа с вместимост 2 литра се обвива с фолио. На дъното се подреждат плътно парчетата от разрязания блат. От целия блат се изрязва кръг с диаметъра на купата. С остатъка - пръстен, се попълва купата. Поръсва се с половината ликьор. Върху парчетата блат се изсипва бялата смес и се покрива с другия блат. Поръсва се с другата половина от ликьора.
- 5.
Купата се покрива с фолио и се притиска с няколко чинии. Слага се във фризера за 3-4 часа. Бомбата се изважда от купата, освобождава се от фолиото и се намазва със сметаната. Украсява се и се поръсва с какаото. Сервира се полузамразена.
Съвет: За да обезсолите сиренето "Дунавия", първо го нарежете на едри кубчета и го залейте с повече студена вода.