Сладко лимоново пиле
Започнал като виртуално пространство за кинематографичните размисли на създателя си Илиян Димитров, тук-там с по нещо за хапване, но прераснал в строен и личен готварски уеб журнал, "Кулинарни страсти... и (по)падения" радва не само с чудесния си богат набор от рецепти, но и с откровените писания на автора му. Илиян работи в Българска фондова борса, има проблеми с новото жилище, в което е принуден да посреща гости на свещи, и е фен на забавния филм с хранителна тематика „Джулия и Джули“. Всичко това може да се прочете в блога му, но екипът на „Меню“ реши да се възползва не от финансовите му съвети, а от неговите кулинарни умения. И останахме искрено доволни от резултата.
СъставНеобходими продукти за 4
- за пилето:
- 8-10 пилешки бутчета или голямо пиле, разделено на 8-10 парчета
- морска сол и черен пипер
- 3-4 с. л. зехтин
- 1 глава чесън, разполовена хоризонтално
- 2-3 клонки прясна мащерка
- 1 ч. л. балсамов оцет
- 100 мл вода
- 2 с. л. тъмен соев сос
- 3 с. л. течен мед
- 1 лимон
- 1 връзка магданоз
- за картофеното пюре:
- 1 кг картофи
- 30 г масло
- 1 връзка зелен лук
- 100 мл готварска сметана
- 100 мл пълномаслено мляко
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пилешките бутчета се изчистват, като се отстранява долната става, така че да остане само кокалът - така месото се готви доста по-бързо. Месото се измива и подсушава с кухненска хартия.
- 2.
В тиган се загрява зехтинът и парчетата месо се запържват, докато започнат леко да придобиват цвят. Добавят се соевият сос и балсамовият оцет - те допълнително усилват цвета на месото.
- 3.
Лимонът се нарязва на шайби и се слага в тигана. След 20-ина секунди се добавя и чаша вода. Пилето се оставя да се готви поне 6 мин., като от време на време парчетата се обръщат. Добавя се мащерката. Около 5 мин. преди да е готово, се залива с меда. Посолява се и се поръсва с черен пипер.
- 4.
Магданозът, нарязан на едро, се поръсва върху почти готовото месо. Дръпва се от огъня, върху всяко бутче се оставя по един резен лимон и се оставя да отдъхне, докато гарнитурата е готова.
- 5.
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Заливат се с вода и се сваряват. Важно е да не се разварят. В тиган се слагат сметаната и млякото, посоляват се, добавя се черен пипер и се кипва. Огънят се намалява и течността се оставя да се редуцира.
- 6.
Сварените картофи се отцеждат добре, връщат се в тенджерата и се оставят за малко на топлия котлон да поизсъхнат. Намачкват се на пюре заедно с редуцираните сметана и мляко, и към тях се прибавят маслото и нарязаният пресен лук. Подправя се на вкус.
- 7.
От картофеното пюре се оформя канапе, върху което се слагат по две парчета месо на порция. Гарнира се с лимоните и се залива със соса от месото.