Скумрия със сос от маслини
Скумрията има много характерен и доста обсебващ мирис, затова е добре тя да се приготвя с подправки с подобен интензитет. Букетът от розмарин, босилек, мента и чесън е подходящ за целта, а тръпчивостта на маслините чудесно уравновесява забележимата мазнина на рибата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от скумрия
- 1 с. л. сол
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1 ч. л. ситно нарязан розмарин
- 2 с. л. зехтин
- за соса:
- 200 г маслини без костилки, нарязани
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 ч. ч. зелени подправки – босилек, магданоз, мента
- 50 г зехтин
- 1 с. л. балсамов оцет
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязяна, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Солта се стрива в хаванче заедно с лимоновата кора и розмарина. Филетата се обтриват с получената смес и се оставят за 10 мин.
- 2.
За соса се пасират заедно зехтинът, чесънът, зелените подправки, оцетът и лютата чушка. Накрая се добавят маслините.
- 3.
Филетата се намазват със зехтина и се слагат да се изпекат на грил или грил-тиган за 3-4 мин. от всяка страна, на среден огън. Когато се обърнат веднъж, се намазват със соса.
- 4.
Изпечените филета се сервират с останалия сос.