Скумрия с гъбен сос
Скумрията на скара е едно позабравено явление от близкото минало, което в тази рецепта е хитро разчупено от аромата на гъби и праз лук.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от скумрия
- 1 лимон
- 1 с. л. мадраско къри
- 4 с. л. олио
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 400 г гъби, нарязани
- 400 г чери домати или нарязани на кубчета обикновени домати
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибните филета се срязват леко откъм кожата на 3-4 диагонални среза. Обтриват се с парче лимон и се поръсват с кърито. Намазват се с половината олио и се запичат 1-2 мин. на грил-тиган или на грил.
2В останалото олио се запържва празът за 2-3 мин., добавят се гъбите и се разбъркват на силен огън 3-4 мин. Слагат се доматите. Сосът се подправя със сол и пипер на вкус. Обърква се с магданоза и се слага в тавичка. Отгоре се подреждат филетата и се запичат 10 - 15 мин. във фурна, загрята на 180˚ С.