Скумрия на пара с лимонов сос и каперси
Ако нигога не сте пробвали скумрия, сготвена на пара, сега е момента да поправите това и да се насладите на фината текстура, типичния вкус и интензивния аромат на тази риба, допълнена със свеж лимонов сос.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от скумрия
- 2 с. л. целина, ситно нарязана
- 4 с. л. масло
- 4 с. л. лимонов сок
- 2 ч. л. настъргана лимонова кора
- 2 ч. л. каперси, нарязани
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 2 с. л. ситно нарязан магданоз
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Всяко филе се нарязва на три парчета по дължина, поръсват се с пипер и лимонова кора на вкус и се сплитат по три на хлабава плитка. Завързват се от двете страни с конец. Слага се в съд за варене на пара на умерен огън над къкреща вода с целина за 8 мин.
- 2.
За соса маслото се стопява на умерен огън. Слагат се каперсите, сокът и 1 ч. л. от лимоновата кора, чесънът и магданозът. Разбърква се 40 сек. и се подправя със сол на вкус.
- 3.
Рибатата се поднася, залята със соса.