Скумрия на грил със салата от червено цвекло
Скумрията е доста мазна риба,което е чудесно качество при контакт със скарата, но пък изисква по-леки гарнитури, например вкусна салата от печено цвекло.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 дребни скумрии
- 1 ч. л. настърган джинджифил
- 4 с. л. зехтин
- 1 с. л. соев сос
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 2 с. л. сок от лимон
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- за салатата:
- 500 г червено цвекло
- 1 зелена ябълка, нарязана на фини резени
- 1 малка глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. зехтин
- 1 щипка кимион
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Цвеклото се измива, завива се във фолио и се пече в предварително загрята на 200˚ С фурна за около 40 мин. или докато омекне. Когато изстине, се обелва и се нарязва на кубчета.
- 2.
Рибите се почистват и се срязват на 6 места от всяка страна.
- 3.
Смесват се джинджифилът, зехтинът, соевият сос, чесънът, сокът и кората от лимон. Рибите се намазват от всички страни със сместа.
- 4.
Грил-тиган се покрива с фолио и се загрява. Поставят се рибите и се пекат по 4-5 мин. от всяка страна.
- 5.
Цвеклото се смесва с ябълката и лука. Разбъркват се с лимоновия сок, зехтина, кимиона, магданоза и сол на вкус.