Кетчуп
Кетчупът е минал дълъг път, докато стане един от любимите сосове на западния свят. Първообразът е китайска смес от риба и подправки, която пристига в Малайзия с името кечап и там е открита от европейците, които я трансформират в днешния ѝ изцяло доматен вид.
СъставНеобходими продукти за 4-5 буркана
- 5 кг домати
- 1 глава лук
- 2 карамфилчета
- 1 малка глава чесън, оставена цяла с вътрешните люспи
- 100 мл червено вино
- 1 дафинов лист
- 1 с. л. горчица или счукан синап
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. черен пипер
- ⅓ ч. л. индийско орехче
- 1 щипка канела
- 1 ч. л. смлян кориандър
- 50 г кафява захар
- 1 с. л. босилек, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Доматите се смилат на пюре или се обелват, разрязват се, отстраняват се целият им сок и семките и се пасират. Слагат се да се изварят на умерен огън 60 мин., като се разбъркват от време на време. Когато пюрето започне да се сгъстява, се бърка непрекъснато.
- 2.
Главата лук се набожда с карамфилчетата. Добавя се към пюрето заедно с цялата глава чесън, виното и дафиновия лист. Всичко се вари заедно, докато се редуцира и се сгъсти. За допълнително сгъстяване на кетчупа може да се използват и 2-3 с. л. картофено или натурално царевично нишесте, разтворено в 50 мл студена вода.
- 3.
Кетчупът се прецежда през гевгир. Добавят се горчицата, кимионът, пиперът, индийското орехче, канелата, кориандърът, захарта и босилекът. Всичко се вари още 10 мин. при непрекъснато разбъркване. Опитва се и се добавят сол, захар и оцет на вкус, ако има нужда.
- 4.
Сипва се в бурканчета и се стерилизира 20 мин.